Ofanziva iračke vojske za preuzimanje Faludže

Iračke snage sukobile se sa ID u blizini Faludže, prvog grada koji je Islamska država zauzela pre više od dve godine. Bombardovano je i središte grada u napadima kako bi povratili oblast zapadno od Bagdada.

Prema svedočenjima stanovika, prvi direktni sukobi su se dogodili na periferiji grada El Haikil.

Bombardovanjem iz vazduha i minobacačima je napadnuto jezgro grada, gde se nalazi štab Islamske države. Preko dana, napadi su se smanjili.

Stanovnici centra grada su pobegli u severne, bezbednije oblasti ali su ih mine koje su islamski borci postavili po putu sprečile da napuste grad, prenosi Rojters.

Premijer Iraka Hajder el Abadi najavio je sinoć početak vojnih operacija za zauzimanje Faludže u provinciji Anbar, oko 65 kilometara zapadno od Bagdada.

"Iračke snage se približavaju trenutku velike pobede" protiv Islamske države, izjavio je Abadi u televizijskom obraćanju, okružen visokim vojnim komandantima iz Ministarstva odbrane i elitne pritivterorističke jedinice, javlja AP.

Islamski ekstremisti su zauzeli Faludžu u januaru 2014. godine, a u tom gradu i dalje živi desetine hiljada civila.

Iračke vlasti su u nedelju pozvale civile da napuste grad, ali većini građana nije dozvoljeno da prođu na kontrolnim punktovima na svim putevima koji vode iz grada, a koje kontrolišu ekstremisti.

Iračke kopnene snage su, uz vazdušnu podršku međunarodne koalicije predvođene SAD, počele da vraćaju kontrolu nad teritorijama koje je zauzela Islamska država, uključujući delove provincije Anbar.

Vojska je početkom godine oslobodila glavni grad te provincije Ramadi, a prošle sedmice je zauzela i strateški važan grad Rutba na granici provincije.

Vraćanje kontrole nad Faludžom moglo bi da pomogne u zaštiti glavnog grada Bagdada od bombaških napada Islamske države, u kojima je za samo nedelju dana ubijeno više od 200 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво