Rusija dobija "Junarmiju" – pokret mladih vojnika

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da ožživi praksu iz sovjetske ere i pokrene pokret mladih vojnika „"Junarmiju"“ u okviru kojeg će šškolarci učiti da sklapaju pušške, prolaze vojne obuke, izučavaju vojnu strategiju i istoriju, da se uče disciplini, odgovornosti i moralnim vrednostima, razvijaju patriotski duh i jačaju nacionalno jedinstvo.

Pilot-projekat „"Junarmija"“ startovaće već u nedelju, 22. maja, u Jaroslavskoj oblasti, ali će u punom obimu projekat početi 1. septembra.

Za mlade „vojnike“ će biti saššivena i uniforma u zavisnosti od toga u kojem rodu vojske služže – peššadiji, mornarici, avijaciji ili desantnim jedinicama, prenosi Sputnjik.

Ideja je, kako su naveli u Ministarstvu odbrane, povezana sa povećanjem broja vojnopatriotskih udružženja u zemlji, a ima za cilj da sistematizuje patriotske pokrete, kao i da odvoji decu od ulice i svega negativnog ššto ulica nosi.

Osim toga, zadatak je i da se podigne ugled vojske, ojača patriotsko raspoložženje među mladima i razvije patriotsko vaspitanje.

Ideju o stvaranju „"Junarmije"“ podržžao je i ruski predsednik Vladimir Putin.

Trenutno se određuju i starosne granice dece koju će primati u "„Junarmiju"“.

Najverovatnije je da će u „armiju mladih“ moći da stupe tinejdžžeri od 14 do 18 godina, mada se ranije u javnosti spominjalo da će možda biti i mlađih od 10 godina pa navišše.

„Vojne aktivnosti“ će biti odvojene od šškolskih, a stupanje u „"Junarmiju“" biće dobrovoljno.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво