Turski parlament usvojio predlog o ukidanju poslaničkog imuniteta

Za kontroverzni predlog o ukidanju imuniteta poslanicima protiv kojih je pokrenut sudski postupak glasalo je 376 poslanika, što je više od dve trećine glasova potrebnih za direktno usvajanje teksta bez sprovođenja referenduma, rekao je predsednik parlamenta Ismail Kahraman.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je pre objavljivanja rezultata da je to "istorijsko glasanje" koje će pokazati da turski narod ne želi da u parlamentu sede oni koji su izvršili krivična dela.

"Narod ne želi da u parlamentu sede oni koji podržavaju separatističke terorističke organizacije", naveo je Erdogan aludirajući na Radničku partiju Kurdistana koju Turska smatra terorističkom grupom.

Demokratska narodna stranka, najveća prokurdska partija u zemlji, usvajanje predloga o ukidanju imuniteta vidi kao instrument koji vlast koristi za istiskivanje njenih poslanika iz parlamenta.

Slabljenje te stranke moglo bi da poremeti ravnotežu moći u parlamentu u korist vladajuće Stranke pravde i razvoja, koja se pod vođstvom Erdogana zalaže za uvođenje predsedničkog sistema.

Zvanični Berlin izrazio je zabrinutost zbog današnjeg ishoda glasanja u turskom parlamentu, ocenivši da će to dovesti do političkih podela.

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovaraće sa Erdoganom u ponedeljak o stanju demokratije u Turskoj na prvom Svetskom humanitarnom samitu u Istanbulu. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво