"Idžipt er": Pronađeni ostaci ne pripadaju nestalom avionu

Kompanija "Idžipt er" saopštila je da delovi koji su pronađeni u blizini grčkog ostrva ne pripadaju avionu te kompanije koji je jutros nestao. Helikopteri u pripravnosti ukoliko bude potrebe za spasavanje putnika. Avion na liniji Pariz-Kairo, sa 66 putnika i članova posade, nestao je po ulasku u vazdušni prostor Egipta. Letelica se najverovatnije srušila u Sredozemno more. Sumnja se na teroristički napad.

"Иџипт ер": Пронађени остаци не припадају несталом авиону "Иџипт ер": Пронађени остаци не припадају несталом авиону

23.21 - Američki predsednik Barak Obama saopštio je da je zabrinut zbog nesreće i da nema informacije šta se tačno dogodilo, javlja Rojters.

23.05 - "Idžipt er" saopštio da pronađeni delovi ne pripadaju avionu koji je jutros nestao, prenosi Si-En-En. 

22.05 - Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi naredio je Ministarstvu civilne avijacije, vojnom centru za potragu i spasavanje, mornarici i vazduhoplovnim snagama da preduzmu sve neophodne mere kako bi locirali olupinu aviona.

19.50 -  Nismo pronašli belo-plave delove u potrazi za nestalim avionom "Idžipt era", kažu grčki bezbednosni zvaničnici.

19.00 - Grčki istražitelji pronašli olupinu nestalog aviona. 

Nakon informacije da je pronađena olupina aviona "erbas A320", koji se prošle noći srušio u Sredozemno more, grčki bezbednosni zvaničnici saopštili su da delovi koje su oni pronašli nisu plavo-beli, prenosi Rojters. Dilemu je razrešila sama kompanija "Idžipt er" koja je saopštila da pronađeni delovi ne pripadaju njihovom nestalom avionu.

"Mi nismo pronašli takave objekte", rekao je portparol grčke policije.

Ranije je egipatski izaslanik u Francuskoj rekao da su grčki zvaničnici obavestili njihovu ambasadu u Atini da su pronašli delove belo-plave boje koji odgovaraju nestalom "Idžipt eru".

Kako je rekao, ne može se tvrditi da je olupina pronađena, ali ima osnova da se sumnja da je reč o nestalom egipatskom avionu.

I potpredsednik "Idžipt era" Ahmed Adel je u intervjuu za Si-En-En rekao da je olupina aviona, koji se prošle noći srušio u Sredozemno more, pronađena i da za sada nema objašnjenja zašto je došlo do nesreće.

"Ima toliko mnogo razloga zašto avion može da se sruši. Zasad nemamo objašnjenje zašto se to dogodilo. Potrebno je da nastavimo sa istragom", naveo je Adel.

Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi naredio je ministarstvu civilne avijacije, vojnom centru za potragu i spasavanje, mornarici i vazduhoplovnim snagama da preduzmu sve neophodne mere kako bi locirali olupinu aviona.

U saopštenju njegovog kabineta, Sisi je naredio da ministarstvo civilne avijacije formira istražni komitet koji bi odmah započeo istragu o uzrocima nestanka aviona, javio je Rojters.

Prethodno su, posle višečasovne potrage, na oko 370 kilometara jugoistočno od Krita primećena dva narandžasta predmeta, a jedan od njih je četvrtastih oblika. Ispostavilo se da je reč o plastici crvene i bele boje.

Pored toga, na istoj lokaciji su pronađena i dva prsluka za spasavanje, čija je fotografija objavljena na internetu, preneo je Rojters.

Avion "Idžipt era" sa 66 putnika i članova posade na liniji Pariz-Kairo je kasno noćas nestao sa radara, a egipatske vlasti smatraju da je veća verovatnoća da je avion oboren pomoću bombe nego da je reč o tehničkom kvaru.

Avion je nestao sa radara neposredno po ulasku u egipatski vazdušni prostor.

Mornarica, obalska straža i vazduhoplovne snage Egipta i Grčke pokrenule su potragu za avionom u oblasti 280 kilometara severno od egipatske obale u Mediteranu. Grčke oružane snage su angažovale dva aviona C-130 i fregatu, prenela je agencija ANA. I helikopteri su u pripravnosti u slučaju da bude bila potrebna akcija spasavanja.

Kompanija je potvrdila da je u avionu bilo ukupno 56 putnika, od kojih troje dece, sedam članova posade i tri oficira za bezbednost.

Među putnicima u avionu bilo je 30 egipatskih, 15 francuskih, dva iračka državljana, kao i po jedan državljanin Velike Britanije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugalije, Alžira i Kanade.

Avion je poleteo u utorak u 23.09 sa pariskog aerodroma "Šarl de Gol" za Kairo. Radari su ga poslednji put zabeležili iznad Mediterana, na visini od 11.000 metara.

Agencije podsećaju da se u oktobru 2015. "erbas A321", ruske kompanije "Metrodžet", sa 224 putnika srušio na Sinaju, najverovatnije zbog eksplozije bombe koju su u letelicu uneli pripadnici Islamske države.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво