Srušio se avion u Sredozemno more, ostaci pronađeni južno od Krita

Avion "Idžipt era", sa 66 putnika i članova posade, na liniji Pariz–Kairo, najverovatnije se srušio u Sredozemno more, kod ostrva Krit, javlja AFP. Nestao je sa radara neposredno po ulasku u egipatski vazdušni prostor. Istraga je u toku, grčki i egipatski vojni avioni uključeni u potragu. U avionu nije bilo državljana Srbije. Egipatski ministar navodi da je teroristički napad jedna od opcija.

Срушио се авион у Средоземно море, остаци пронађени јужно од Крита Срушио се авион у Средоземно море, остаци пронађени јужно од Крита

19.00 - Pronašli smo olupinu aviona, kaže potpredsednik "Idžipt era" Ahmed Adel.

18.00 - Osnovan Komitet za istragu pada aviona na čelu sa Egiptom, kaže egipatski zvaničnik Alman el Mokadem.

16.55 - Pronađena i dva prsluka za spasavanje, najverovatnije putnika aviona.

15.00 - Grčka fregata pronašla je dva velika plastična plutajuća objekta 370 kilometara južno od Krita. Pretpostavlja se da su to delovi aviona "Idžipt era".

14.35 - Egipatski ministar za civilno vazduhoplovstvo navodi da je teroristički napad jedna od opcija.

13.20 - Grčko ministarstvo odbrane navodi da je avion naglo skrenuo u vazduhu, pa se strmoglavio. 

12.50 - Francuski predsednik Fransoa Oland potvrdio da se avion srušio. 

12.30 - "Nema problema", reči pilota pri poslednjem kontaktu. 

12.00 - Stručnjaci ističu da je teroristički napad najverovatniji uzrok nestanka aviona.

11.10 - Nestali avion imao 48.000 sati leta, a "Idžipt eru" je isporučen 2003. godine, saopštila kompanija "Erbas" i ponudila pomoć istražiteljima.

10.30 - Još je rano isključiti mogućnost bilo kog uzroka, uključujući i terorizam, navodi egipatski premijer Šerif Ismail.

10.20 - Vremenski uslovi bili povoljni u oblasti nestanka aviona, saopštio Evrokontrol. 

10.00 - Letelica se srušila kod grčkog ostrva Karpatos, javlja AFP.

09.35 - Francuski ministar spoljnih poslova izjavio da će ta zemlja poslati avione i čamce da pomognu u potrazi.

09.10 - Nekoliko porodica putnika stiglo je jutros na aerodrom u Kairu gde se okupljaju novinari, kao i na pariski aerodrom "Šarl de Gol", odakle je avion poleteo.

08.25 - U nestalom avionu, prema podacima o putnicima kompanije "Idžipt er", nema državljana Srbije. Ta kompanija je potvrdila da je među putnicima u avionu bilo 30 egipatskih, 15 francuskih, dva iračka državljana i po jedan državljanin Velike Britanije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugalije, Alžira i Kanade.

08.10 - Francuska vlada održaće hitan sastanak zbog nestanka aviona, javlja Gardijan.

07.50 - Grčka, čiji su kontrolori letenja prvi primetili nestanak aviona, odmah je u potragu poslala fregatu i dva borbena aviona.

Zvaničnici egipatske avijacije saopštili su da se avion "Idžipt era", sa 66 putnika i članova posade, koji je leteo na liniji Pariz–Kairo, srušio u Sredozemno more, preneo je AP.

Agencija AFP prenela je neimenovane izvore grčkog aerodroma koji tvrde da se letelica srušila kod grčkog ostrva Karpatos.

Ministarstvo odbrane Grčke saopštilo je da je avion noćas napravio "nagla skretanja" u vazduhu i strmoglavio se, a potom nestao sa radara.

"U 3.39 avion je leteo prema jugu i jugoistoku od ostrva Kasos i Karpatos. Odmah nakon toga je ušao u egipatski vazdušni prostor i počeo naglo da skreće i da propada na sledeći način – 90 stepeni ulevo, a potom 360 stepeni udesno", rekao je ministar odbrane Panos Kamenos na konferenciji za novinare.

Francuski predsednik Fransoa Oland potvrdio je da se avion srušio i da je izgubljen.

Egipatski premijer Šerif Ismail je, takođe, naveo da je još rano isključiti mogućnost bilo kog uzroka, uključujući i terorizam.

Ministar za civilno vazduhoplovstvo Šerif Fati rekao je na konferenciji za štampu u Kairu da zasad nema razloga za sumnju da je neko od putnika bio povezan sa ekstremistima, ali je dodao i da je u toku detaljnija istraga.

U nestalom avionu, prema podacima o putnicima kompanije "Idžipt er", nije bilo državljana Srbije.

Kompanija je potvrdila da je u avionu bilo ukupno 56 putnika, od kojih troje dece, sedam članova posade i tri oficira za bezbednost.

Među putnicima u avionu bilo je 30 egipatskih, 15 francuskih, dva iračka državljana, kao i po jedan državljanin Velike Britanije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugalije, Alžira i Kanade.

Avion je poleteo sinoć u 23.09 sa pariskog aerodroma "Šarl de Gol" za Kairo. Radari su ga poslednji put zabeležili iznad Mediterana, na visini od 11.000 metara.

Egipatsko civilno vazduhoplovstvo objavilo je da je kontakt sa letelicom izgubljen 16 kilometara unutar egipatskog vazdušnog prostora, 20 minuta pre sletanja.

Pilot aviona u poslednjem kontaktu sa kontrolom leta nije pomenuo da postoji bilo kakav problem, rekao je šef grčke civilne avijacije Konstantinos Licerakos za televiziju Antena, preneo je AFP.  

Evropska agencija za kontrolu avio-saobraćaja Evrokontrol saopštila je da u blizini oblasti nestanka aviona nisu registrovani nepovoljni vremenski uslovi. 

Mornarica, obalska straža i vazduhoplovne snage Egipta i Grčke pokrenule su potragu za avionom u oblasti 280 kilometara severno od egipatske obale u Mediteranu.

Grčke oružane snage su angažovale dva aviona C-130 i fregatu, prenela je agencija ANA. I helikopteri su u pripravnosti u slučaju da bude bila potrebna akcija spasavanja.

Posle višečasovne potrage, jedan grčki zvaničnik je rekao da su na oko 370 kilometara jugoistočno od Krita primećena dva narandžasta predmeta, a jedan od njih je četvrtastih oblika.

Pored toga, na istoj lokaciji su pronađena i dva prsluka za spasavanje, čija je fotografija objavljena na internetu, preneo je Rojters

Francusko tužilaštvo je saopštilo da je odeljenje za kolektivne nesreće otvorilo istragu sa nacionalnom žandarmerijskom službom.

Pilot je imao više od 6.000 sati letačkog iskustva, od čega 2.000 sati na tom tipu aviona.

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova razmenilo je izraze saučešća sa Francuskom povodom, kako je saopštilo, "pada" aviona. 

Agencije podsećaju da se u oktobru 2015. "erbas A321", ruske kompanije "Metrodžet", sa 224 putnika srušio na Sinaju, najverovatnije zbog eksplozije bombe koju su u letelicu uneli pripadnici Islamske države.

I američki i ruski zvaničnici smatraju da je avion srušila bomba.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво