Poljska traži da se Klinton izvini i poseti psihijatra

Poljska premijerka Beata Šidlo poručila je bivšem američkom predsedniku Bilu Klintonu da je preterao kada je kritikovao Poljsku da je krenula putem autoritarne demokratije poput Rusije pod vođstvom predsednika Putina i zatražila od njega da se izvini Poljskoj. Lider vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslav Kačinjski "šalje" ga kod psihijatra.

Premijerka Poljske u izjavi poljskom državnom radiju kaže da uz svo poštovanje prema Bilu Klintonu, smatra da je preterao i da mora da se izvini.

"Takve izjave ne samo da su neopravdane, nego i nepravedne", kazala je dana.

U Poljskoj, kao i u skoro desetomilionskoj poljskoj dijaspori u SAD, buru je izazvala izjava Klintona na predizbornom mitingu njegove supruge Hilari Klinton proteklog vikenda da Poljska i Mađarska traže autoritarne lidere nalik ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

"Poljska i Mađarska, te dve zemlje koje ne bi bile slobodne da nije bilo SAD i pobede u Hladnom ratu, sada su odlučile da im ta demokratija donosi suviše problema i traže lidere a la Putin. Dajte nam autoritarnog diktatora, a strance držite dalje. Zvuči vam poznato?", rekao je Bil Klinton

Beata Šidlo je podsetila da njena vlada i parlament u čija oba doma konzervativna desničarska stranka "Pravo i Pravda" od novembra ima komotnu većinu, sprema pravnu zaštitu ugleda Poljske od takvih izjava.

Prema tim izmenama koje priprema ministar kulture Pjotr Glinjski, Poljska bi na sudu tražila ogromne odštete za blaćenje svog ugleda, bez obzira na to da li se radi o stranom zvaničniku.

Lider "Prava i Pravde", formalno samo poslanik, ali realno daleko uticajniji od šefa države i premijerke, Jaroslav Kačinjski "poslao je Klintona zbog toga što ga je uporedio sa Putinom i druge koji misle slično pravo "na posmatranje kod psihijatra".

"Ako danas neko tvrdi da u Poljskoj nema demokratije, to znači da je u stanju koje treba analizirati medicinskim metodama", kazao je Kačinjski premda je dopustio da su možda krivi novinari.

"Mediji i razni faktori u svetu stvaraju ogroman nesporazum i možda to utiče na svest Bila Klintona. Drugačije to sebi ne mogu da protumačim", kazao je sinoć Kačinjski.

Od Klintonove kritike oštro se juče ogradila i Mađarska.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи