Suzavcem na demonstrante u Parizu, blokade puteva širom Francuske

U Francuskoj su podignute tenzije oko kontroverznih reformi tržišta rada, pa je u Parizu policija ispalila suzavac tokom protesta na levoj obali Sene, dok su u Provansi i Normandiji kamiondžije blokirali puteve.

Širom Francuske od jutros je blokiran saobraćaj pošto je sedam sindikata pozvalo na štrajk zbog predloženih izmena zakona o radu, među kojima su i Pariska saobraćajna mreža, Francuska železnica i vozači kamiona. Štrajku će se pridružiti i sindikati pariskih aerodroma.

Mirna šetnja članova sindikata kroz Pariz je prekinuta kad su maskirani demonstranti počeli da bacaju predmete, pa je interventna policija morala da ispali suzavac.

Demonstranti su takođe sprejem na jednoj autobusnoj stanici ispisali grafite na engleskom "Turisti idite kući, izbeglice dođite". Protestna šetnja je nešto kasnije nastavljena.

Kamiondžije su blokirale puteve u blizini Marseja, Nanta i Le Mana. Oni strahuju od pada zarade zato što predlog zakona predviđa smanjenje naknade za prekovremeni rad.

Vođa sindikata u Marseju Loran Kazanova je izjavio da je cilj protesta bio "da se paralizuje saobraćaj i blokira privreda".

Sedam francuskih sindikata pozvalo je na štrajk zbog predloženih izmena zakona o radu, a među njima su Pariska saobraćajna mreža (RATP), Francuska železnica i vozači kamiona, zbog čega je saobraćaj od ranih jutarnjih sati blokiran širom zemlje, javljaju francuski mediji.

U Parizu su protesti počeli u 14 sati, dok su kamiondžije još tokom noći stupile u štrajk.

U oblasti Pariza, više autobuskih je izmenjeno, a neke stanice metroa su zatvorene. Najavljeni su i poremećaji u vazdušnom saobraćaju, pošto se štrajku pridružuju i sindikati pariskih aerodroma.

Francuska železnica je pozvala putnike da, ukoliko su u mogućnosti, odlože ili otkažu putovanja, a za sutra najavljuje poremećaje.

Grad Avr u Normandiji, koji francuski list Figaro opisuje kao "mrtav grad", paralisan je još od šest časova, kada je oko 3.000 demonstranata blokiralo njegove lučne i industrijske zone, postaviši 15-ak blokada.

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je danas demonstrantima da neće ustuknuti kad je reč o predlogu zakona o radu koji nedeljama izaziva ulične proteste i koji je doveo do glasanja o poverenju vladi.

"Neću popustiti", istakao je Oland u intervjuu za francuski Radio Erop1 i obećao čvršću akciju protiv onih koji prave nerede infiltrirajući se među ulične demonstrante i ulazeći u sukob sa policijom.

Predsednik je rekao da će zakon "proći", kao i da ima podršku sindikata koji su za reforme i većine socijalista u parlamentu.

"Više volim da budem zapamćen kao predsednik koji je sproveo reforme nego predsednik koji ništa nije uradio", rekao je Oland.

U Francuskoj se mesecima održavaju protesti zbog usvajanja spornog zakona o radu.

Zbog nedostatka parlamentarne većine za usvajanje zakona o radu koji je poslednja velika reforma tokom Olandovog petogodišnjeg mandata, vlada je prošle nedelje odlučila da zakon sama usvoji zaobilazeći parlament.

Novim zakonom o radu predviđene su veće slobode za poslodavce u pogledu utvrđivanja radnog vremena i otpuštanja radnika kao tehnoloških viškova. Protivnici tvrde da će ove izmene pogoršati prava zaposlenih, naročito mladih. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара