Rekordna zaplena u Kolumbiji, oduzeto osam tona kokaina

Kolumbijska policija zaplenila je rekordnu količinu od osam tona kokaina na plantaži banana na severozapadu zemlje, gde su ga sakrili članovi klana Usuga, najveće kriminalne grupe u zemlji.

Kolumbijski predsednik Huan Maneul Santos je preko svog Tviter naloga čestitao policiji za "najveću zaplenu droge u istoriji zemlje".

U saopštenju izdatom sinoć, kolumbijska policija je objasnila da je pronašla oko osam tona kokaina koji pripadaju klanu "Usuga", u plantaži banana u selu Turbo, koje se nalazi u severozapadnoj regiji Uraba, na granici sa Panamom.

Pedest policijskih specijalaca učestvovalo je u operaciji koja je počela juče u zoru uz podršku helikoptera. Kokain je bio spakovan u 359 platnenih kesica ispod betonskog poklopca ispod koga se nalazilo o skrovište duboko 2,50 metra. Prema policije droga je pripadala broju dva klana Usuga, Robertu Vargasu Gutjeresu, zvanim "Kobac".

Troje osumnjičenih uhapšeno je u operaciji ali troje je uspelo da pobegne, navela je policija.  Prema kolumbijskom ministru odbrane Luisu Karlosu Viljegasu, deo tih paketa s drogom, oko 1,5 tona, bio je namenjen "izvozu".

Ministar je rekao da vrednost zaplenjene droge po uličnim cenama u Njujorku 250 miliona dolara. On je rekao da je to najveća zaplena droge na kolumbijskoj teritoriji, ali je dodao da je bilo slučajeva nešto veće količine droge zaplenjene na moru.

Kolumbijske vlasti su poslednjih meseci krenuli u veliku ofanzivu protiv kriminalnih bandi, posebno klana "Usuga". Početekom maja predsednik Santos je već objavio da je zaplena kokaina od počteka godine dostigla 87,5 tona.

Klan "Usuga", najozloglašenija kriminalna grupa u Kolumbiji, nastao je od demobilisanih paravojnih milicija ekstremne desnice između 2003. i 2006. za vreme predsednika Alvara Uribe. Ta grupa se smatra odgovornom za krijumčarenje više tona kokaina van zemlje, posebno prema Centralnoj Americi i SAD.

Kolumbija je najveći svetski proizvođač listova koke, osnovnog sastojka kokaina. Prema poslednjem izveštaju UN, iz Kolumbije je izvezeno 442 tone te droge 2014. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво