Unicef: Izraelske snage ubile 25 palestinske dece krajem 2015.

U poslednja tri meseca 2015. godine ubijeno je dvadesetpetoro palestinske dece u talasu nasilja, saopštila je Agencija UN za decu Unicef.

U sinoć objavljenom izveštaju Unicefa se izražava zabrinutost zbog preterane upotrebe sile u incidentima u kojima izraelske bzbednosne snage ubijaju palestinsku decu, navodno u pokušaju napada nožem, prenosi AFP.

Više od 1.300 palestinske dece je ranjeno u eskalaciji napada, najviše na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Unicef navodi da je 25. oktobra u Hebronu, na Zapadnoj obali, jedna 17-godišnja devojka koju su "odveli vojnici IDF (izraelskih odbrambenih snaga) radi kontrole, ubijena s najmanje pet metaka".

"Izraelske vlasti su rekle da je ona pokušala da nožem ubode policajca. Međutim, očevici su tvrdili da nije predstavljala nikakvu pretnju u vreme kada je pogođena i da je vikala da nema nož," navodi se u izveštaju.

U mesecima koji su prethodili talasu nasilja, od jula do septembra, ubijeno je četvoro palestinske dece, a 165 je ranjeno.

UNICEF je takođe upozorio na broj palestinske dece od 12 do 17 godina koju je izraelska vojska pritvorila. Navedeno je da je krajem decembra u zatvoru bilo 422 dece, sudeći po podacima izraelske zatvorske službe, što je najviše od marta 2009. godine.

Na osnovu izraelskog zakona može se suditi deci kada napune 12 godina.

Od kako je u oktobru eskaliralo nasilje, ubijena su 204 Palestinaca i 28 Izraelca. Većina Palestinaca ubijena je u napadima ili pokušajima napada, mahom nožem - tvrde izraelske vlasti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво