Putin: Povećaćemo vojni budžet zbog štita u Rumuniji

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da američki raketni štit koji je aktiviran u Rumuniji predstavlja pretnju po globalnu bezbednost, kao i korak ka novoj trci u naoružanju.

Rojters prenosi da je Putin obećao da će uskladiti budžetsku potrošnju kako bi neutralisao pretnje koje štit predstavlja po Rusiju.

Britanska agencija podseća da su SAD juče aktivirale 800 miliona vredan raketni štit u Rumuniji koji smatraju veoma značajnim za svoju i odbranu Evrope od država poput Irana, ali Kremlj tvrdi da je cilj štita slabljenje ruskog nuklearnog arsenala.

Agencija Tas prenosi Putinovu tvrdnju, izrečenu na sastanku u Sočiju o razvoju vojno-industrijskog kompleksa, da raspoređivanje odbrambenog raketnog sistema SAD u Evropi "predstavlja gomilanje američkog nuklearnog potencijala".

"To nije odbrambeni sistem, to je deo strateškog nuklearnog potencijala SAD koji je prenet na periferiju", rekao je Putin i dodao da pod periferijom misli na istočnu Evropu.

Putin je poručio da "ljudi koji su doneli odluku o raspoređivanju raketnog odbrambenog sistema u svojoj zemlji treba da znaju da su do sada živeli mirno, ugodno i bezbedno".

"Međutim, nakon što su novi elementi odbrambenog raketnog štita SAD raspoređeni u Evropi, Rusija mora da razmišlja o smanjenju pretnji po nacionalnu bezbednost", rekao je Putin i ocenio da američko raspoređivanje raketa u Rumuniji i Poljskoj predstavlja "jasno kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa".

Putin je podsetio i da su SAD odbile predloge Rusije za saradnju na polju raketne odbrane i upitao "gde je ta nuklearna pretnja iz Irana kojom američka vojska opravdava postavljanje štita u Rumuniji".

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво