Slovački ministar: Opravdani pucnji carinika u migrantkinju

Akcija slovačkih carinika koji su ranili ženu iz Sirije, bila nedvosmisleno opravdana i primerena situaciji, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Slovačke Robert Kalinak.

Kalinak je podsetio da policija ima standarde procedure prema kojima ima pravo da koristi službeno oružje u slučaju da neko vozilo odbije da se povinuje njihovim zahtevima.

"Ne možemo da znamo šta je u vozilu, a vozilo može i da predstavlja pretnju za nedužne civile. Uvek postoji ogroman rizik od povreda u takvim akcijama", rekao je Kalinak.

Kako prenosi agencija Tasr, on je upozorio da će svako ko odbije da usliši naređenje naoružanog pripadnika snaga reda morati da se suoči sa sličnom situacijom kao i sirijska žena izbeglica.

Slovački carinici su u ponedeljak metkom u leđa ranili ženu iz Sirije, kada su pucali na automobil u kojem su bili ilegalni migranti na putu iz Mađarske u Slovačku.

Policija u Evropi ponekad koristi vodene topove i suzavac kako bi se sprečila migrante da pređu granicu, ali taj incident je bio prvi u Šengen zoni u kojem je na migrante pucano iz vatrenog oružja, javio je Rojters.

Policajci su zaustavili četiri putnička vozila na ulazu u Slovačku iz Mađarske u ranim jutarnjim časovima, saopštila je administracija koja vodi carinsku službu.

"Tri automobila su se zaustavila odmah po nalogu policije, dok je četvrti nastavio da vozi i time ugrozio tri policajca", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju granične službe se navodi da su "policajci pucali u vazduh kao znak upozorenja, a kada su videli da se automobil ni tada nije zaustavio, pucali su i u vozilo, pri čemu je povređeno jedno lice".

Bolnički izvori su potvrdili da je povređenja žena stara 26 godina, sirijskog porekla i da je u stabilnom stanju, posle operacije tokom koje joj je izvađen metak iz leđa.

U bolnici su dodali da su na lečenje primljena još dva migranta zbog dehidracije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво