Vojna parada u Moskvi

Na Crvenom trgu u Moskvi povodom Dana pobede održana vojna parada. U njoj je učestvovalo 10.000 vojnika, 71 avion i helikopter i oko 100 primeraka kopnene vojne tehnike. Ove godine prvi put su pokazani novi rodovi vojske - vazdušno-kosmičke snage i Nacionalna garda, a prvi put su se pojavile i žene vojnici.

10.05 - Jurišni avioni Su-25 razvili rusku trobojku na nebu, čime je završena parada. Vladimir Putin pozdravio se sa vojnim rukovodstvom.

09.55 - Počeo vazduhoplovni deo parade.

09.50 - Predstavljen novi ruski tenk Armata T-14, a potom raketni sistem S-400.

09.45 - Završen prvi deo parade. Počeo prikaz naoružanja, na Crvenom trgu tenk T-34, poznat iz Drugog svetskog rata.

09.25 - Posle himne i počasnih plotuna iz artiljerijskih oruđa, najmlađi učesnici parade na Crvenom trgu. Na paradi prvi put kadetkinje. Defiluju pripadnici svih rodova vojske.

09.10 - Vojnu paradu primio ministar odbrane Sergej Šojgu na Crvenom trgu. Šojgu predao raport predsedniku Rusije Vladimiru Putinu kod Lenjinovog mauzoleja. Putin poručio da je 9. maj državni i veoma lični porodični praznik.

09.00 - Otkucajima sata na kuli u Kremlju počela vojna parada u Moskvi. Preobraženjski puk nosi barjak pobede i državnu zastavu.

Rusija slavi 71. godišnjicu pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, uz tradicionalnu vojnu paradu na moskovskom Crvenom trgu i drugim gradovima. 

Na vojnoj paradi u Moskvi učestvovalo je 10.000 ljudi. Predstavljeno je 135 vrsta vojne tehnike, a iznad grada leteo je 71 vojni avion i helikopter.

Predstavljeni su moćni sistemi naoružanja a prikazan je i novi ruski tenk Armata kao i interkontinentalne balističke rakete RS-24 Jars.

Prvi put je nad Moskvom letela i nova verzija strateškog mlaznog bombardera Tupoljev Tu-160 BM1.

Nebom nad Crvenim trgom proleteli su helikopteri korišćeni u operaciji u Siriji Mi-28N (noćni lovac) i Ka-52 (aligator), kao i avioni Su-24, Su-34, Su-25 i Su-35.

Posle mnogo godina i pešadijske jedinice su imale debi, stroj novoosnovane Nacionalne garde Rusije. 

Na svečanoj tribini pored ruskog predsednika Vladimira Putina, bili su i premijer Dmitrij Medvedev, kao i predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev. 

Posle parade, Putin se pridružio veteranima rata i položio cveće na spomenik Neznanom junaku, odajući poštu poginulima. I ove godine ulicama grada je prošao Besmrtni puk.

Putin: Rusija spremna da gradi vanblokovski sistem bezbednosti

Rusija je spremna da radi na izgradnji vanblokovskog sistema bezbednosti, poručio je Vladimir Putin obraćajući se građanima povodom Dana pobede, i upozorio da je civilizacija danas ponovo suočena sa surovošću i nasiljem.

Čestitajući im 71. godišnjice pobede nad fašizmom, Putin je upozorio na porast terorizma koji je, kako je rekao, postao globalna pretnja.

"Mi smo dužni da pobedimo to zlo. Rusija je otvorena za objedinjavanje napora sa drugim državama, spremna da radi na izgradnji savremenog vanblokovskog sistema međunarodne bezbednosti", naveo je ruski predsednik.

Istakao je da su ruski vojnici i komandiri dokazali da su dostojni naslednici heroja Velikog otadžbinskog rata i da čašću brane interese domovine.

"Siguran sam da se danas veterani ponose svojim unucima i praunucima, oni ih neće izneveriti i uvek će se rukovoditi velikom pobedom, podvigom plemenitog pokolenja pobednika. Čestitam vam praznik, dan Velike pobede", rekao je Putin.

Putin je istakao da je to "svečanost u kojoj su se ujedinili radost, sećanje i tuga" prenosi Sputnik.

"Deveti maj je državni i veoma lični porodični praznik. On je postao simbol svetog srodstva Rusije i njenog naroda. I u takvom jedinstvu, predanosti otadžbini leži naša snaga, sigurnost i dostojanstvo", rekao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da njegov narod objedinjuje "duboko osećanja prema našim očevima, dedovima i pradadovima".

Putin je minut ćutranja najavio rečima: "Danas iskreno zahvaljujemo onima koji su u stroju, koji su tu pored nas i ne krijemo pri tom svoj ponos i suze. Klanjamo se svetlom sećanju sinova, kćeri, očeva, majki, dedova, muževa, žena, braće, sestara, saboraca i prijatelja. Svima ko se nije vratio iz rata, svima koji više nisu s nama".“

Ruski predsednik je rekao da će Veliki otadžbinski rat zauvek ostati sveti podvig ruskog naroda, te da je on bio čitava epoha za našu zemlju, a u podvizima boraca sa fronta i radnika u pozadini iskazana je istinska i životna snaga Rusa.

"Naši očevi i dedovi su pobedili moćnog, nemilosrdnog neprijatelja pred kojim su ustuknule mnoge zemlje. Upravo je sovjetski narod doneo slobodu drugim narodima, upravo se naš vojnik osvetio nacistima i njihovim saradnicima za milione žrtava, za sve surovosti i zlodela u našoj zemlji", poručio je Putin. 

Najveća parada Moskvi organizovana je prošle godine, na 70. godišnjicu pobede saveznika nad nacističkom Nemačkom, u kojoj je učestvovalo više od 15.000 ljudi i oko 200 delova vojne opreme. Ovogodišnja parada skromnija je od prošlogodišnje, jer je koštala četiri puta manje.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво