Klark: Rusija preti nuklearnim napadom na NATO

Bivši komandant združenih snaga NATO za Evropu Vesli Klark optužio je Rusiju da koristi pretnje nuklearnim napadom kako bi primorala NATO "na predaju".

"Rusija greši ako očekuje da će se SAD predati u hipotetičkom konfliktu u kojem bi Moskva izvela nuklearni napad na, recimo, Varšavu", kaže Vesli Klark za Si-En-En, istovremeno obećavajući uzvratne mere.

Klark, koji je bio glavnokomandujući snaga NATO za vreme bombardovanja SRJ 1999. godine, rekao je, međutim, da teško da postoji rizik da će Rusija sutra izvesti iznenadni napad, ali i da je Moskva uložila mnogo u potpuno novu vojnu opremu i ima apsolutno novu doktrinu.

"Oni koriste nuklearno oružje u svojim vojnim vežbama kao sredstvo deeskalacije konflikta, kao da bi mogli da upotrebe nuklearno oružje protiv, na primer, Varšave i onda bi NATO rekao, 'Oh, pobogu, nismo znali da ozbiljno mislite", rekao je Klark, prenosi RT.

Klarkovo mišljenje se slaže sa strahovanjima poljskog ministra spoljnih poslova Vitolda Vaščikovskog koji je prošlog meseca rekao da su "aktivnosti Rusije vrsta egzistencijalne pretnje jer takva aktivnost može da uništi zemlje", navodi RT.

"Pošto ste upotrebili atomsko oružje protiv nas, mi se predajemo. Oni tako razmišljaju, i to uvežbavaju", rekao je Klark govoreći o Rusiji i NATO, i dodao da Rusija pravi veliku grešku jer to neće tako funkcionisati.

"Mi ćemo im onda uzvratiti", rekao je Klark.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво