Sadik Kan, musliman gradonačelnik Londona

Građani Londona izabrali su novog gradonačelnika, a to je Sadik Kan koji je postao prvi muslimanski čelnik britanske prestonice.

Kandidat laburista Sadik Kan, bivši advokat za ljudska prava dolazi iz Tutinga, popularnog kvarta u južnom Londonu gde je odrastao, a naslediće konzervativca Borisa Džonsona. 

Kan je u vladi Gordona Brauna bio ministar za zajednice, a kasnije je izabran za ministra saobraćaja.  

Sebe naziva "muslimanom, Britancem i Evropljaninom". 

"Ja sam Britanac. Imam pakistansko poreklo, otac sam, suprug, navijač Liverpula", rekao je Kan za Frans Pres. 

Britanci su glasali u četvrtak na izborima za novu vlast u Škotskoj i Velsu, više od 2.700 lokalnih zvaničnika širom Engleske i za novog gradonačelnik Londona.

Kampanju za gradonačelnika Londona obeležile su teške reči i optužbe za ekstremizam i zastrašivanje.

Kandidat Konzervativne partije Zak Goldsmit rekao je za Kana da je "opasan i optužio ga da daje "platformu, kiseonik i čak zaštitu" islamskim ekstremistima, što su ponovili i drugi istaknuti torijevci. 

S obzirom da je musliman, Kanu bi bio zabranjen ulazak u SAD ukoliko Donald Tarmp pobedi na predsedničkim izborima u Americi. Inače, Tramp je izjavio da muslimanima treba zabrani ulazak u SAD.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво