Papa: Srušite zidove, izgradite socijalnu ekonomiju

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja pozvao je Evropu da sruši zidove koje je izgradila kako bi zadržala migrante i da izgradi novu "socijalnu ekonomiju" koja će služiti interesima mnogih, a ne samo malobrojnih.

Papa Franja je rekao da su osnivači EU, koji su stremili ka integraciji posle Drugog svetskog rata, bili inspirativni zato što su se usudili da radikalno menjaju modele koji su doveli do rata, prenosi AFP.

"Danas, više nego ikada, njihova vizija nas nadahnjuje da gradimo mostove i rušimo zidove", istakao je papa, rekavši da sanja o Evropi u kojoj "biti migrant nije zločin".

Ukazao je i da je Evropi potrebna "transfuzija memorije" kako bi se oslobodila iskušenja da hrli ka "brzim i lakim kratkoročnim političkim dobicima".

Papa je poručio da Evropa mora, takođe, da iz temelja promeni svoj ekonomski model.

"Ako želimo da preispitamo naše društvo, moramo da otvorimo dostojanstvena i dobro plaćena radna mesta, pogotovu za mlade", zaključio je poglavar Rimokatoličke crkve u govoru koji je održao u Vatikanu nakon što mu je tokom svečane ceremonije uručena "Karlova nagrada".

Među prisutnima tokom papinog govora bili su i nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednici glavnih institucija EU i premijeri brojnih evropskih vlada.

Uoči ceremonije, papa je jutros primio u privatnu audijenciju predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera i predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, a sastao se i sa nemačkom kancelarkom Merkel.

Papa Franja je dobitnik "Karlove nagrade" za 2016. godinu zbog svog, kako je naveo Savet za dodelu nagrade, "izuzetnog moralnog autoriteta koji nas istovremeneno opominje i kao posrednik podseća da Evropa ima zadatak i obavezu da nastavi da radi na ostvarenju ideala svojih osnivača u izgradnji mira i slobode, prava i demokratije, solidarnosti i očuvanju integriteta".

"Karlovu nagradu" od 1950. godine dodeljuje nemački grad Ahen za doprinos evropskom jedinstvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи