Islamska država traži nove izvore prihoda

Predsednik komiteta Ujedinjenih nacija za nadgledanje primene sankcija protiv ekstremista Džerard van Bohemen navodi da džihadisti traže načine da povećaju prihode putem oporezivanja, šverca antikviteta, a moguće je i kidnapovanje radi otkupa.

Džerard van Boheman ističe da Islamska država pokušava da poveća prihode usled toga što je počela da gubi teritorije, kao i toga što su joj u vazdušnim udarima uništene neke rafinerije nafte, pa je ostala bez dela prihoda, prenela je agencija AP.

Van Bohemen, koji je takođe ambasador Novog Zelanda pri UN, istakao je da Islamskoj državi, međutim, ne nedostaje boraca ni oružja.

Dok najnoviji izveštaji ukazuju na to da priliv regruta usporava, diplomata kaže da "procene pokazuju da je dosad u Irak i Siriju otišlo više od 30.000 stranih terorističkih boraca".

Van Bohemen je upozorio da se pretnja Islamske države širi geografski, a kako raste pritisak na teritorije pod kontrolom džihadista u Siriji i Iraku, strani borci se sve češće vraćaju u svoje zemlje porekla.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво