Evropska komisija predložila ukidanje viza za Tursku i Kosovo

Evropska komisija predlaže državama članicama i Evropskom parlamentu da ukinu vize građanima Turske i Kosova, ocenjujući da su ispunjeni glavni uslovi. Ta mera omogućiće slobodno putovanje i kraći boravak, do tri meseca, u zemljama Šengenske zone. Evropska komisija predlaže i promenu evropskog sistema azila koja podrazumeva raspodelu azlilanata po Evropi, kao i finasijske sankcije za zemlje koje odbijaju da ih prihvate.

Deo sporazuma Turske i EU o rešavanju krize migranata bilo je i ubrzavanje vizne liberalizacije za građane Turske. Evropska komisija saopštila je danas da je Turska do sada ispunila 67 od ukupna 72 tehnička merila utvrđena za ukidanje viza.

Frans Timermans, potpredsednik Evropske komisije istakao je da ako Turska nastavi istim tempom, moći da ispuni i preostale uslove. "Zato predlažemo Eevropskom parlamentu i Savetu da ukine vize, kada i ovaj posao bude obavljen", dodao je Timermans.

Turska bi trebalo da ispuni još pet merila do kraja juna, u vezi sa oblastima kao što su borba protiv korupcije i terorizma, kao i da uvede biometrijske pasoše do kraja godine. Evropska komisija predložila je i viznu liberalizaciju za Kosovo, takođe uz ogradu da vlasti u Prištini dovrše posao na preostalim uslovima.

Evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos rekao je da se predlaže ukidanje viza Kosovo pod uslovom da se ratifikuje Sporazum o granici sa Crnom Gorom i pojačanih rezultata u subijanju korupcije i kriminala, pre konačne odluke u Evrpskog parlamenta i Savetu EU.

Komesar Avramopulos je ocenio da je reč o važnoj odluci za građane Kosova i rezultatu napora vlasti u Prištini.

Evropska komisija predložila je novi sistem azila u Evropi po kojem će za obradu zahteva i dalje biti zadužena prva zemlja ulaska, ali će azilanti biti raspoređivani po Evropi.

"Kada jedna zemlja suočena sa prevelikm brojem azilanata, odgovornost za tretman zahteva biće prenet na druge zemlje članice dok se pritisak ne smanji", istakao je Frans Timermans.

Ako države članice ne pokažu solidarnost u prihvatanju izbeglica, onda treba da se solidarišu finasijski, kažu u Evropskoj komisiji. Za zemlje koje odbiju da prihvate svoj udeo, Komisija predviđa visoke finansijske kazne od 250 hiljada evra po izbeglici. To je predlog koji tek treba da usvoje Evropski parlament i države članice.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво