Čavušoglu: Turska na korak do ispunjavanja svih uslova

Turska je na korak od ispunjavanja svih uslova kako bi obezbedila bezvizni režim za svoje državljane ka Evropskoj uniji, uključujući i izmene u turskim pasošima, izjavio je danas ministar inostranih poslova Turske Mavlut Čavušoglu.

Turska je na korak od ispunjavanja svih uslova kako bi obezbedila bezvizni režim za svoje državljane ka Evropskoj uniji, uključujući i izmene u turskim pasošima, izjavio je ministar inostranih poslova Turske Mavlut Čavušoglu.

Ova izjava turskog ministra je stigla pre današnje odluke Evropske komisije o viznoj liberalizaciji sa Turskom, prenosi Rojters.

Turska je trebala da ispuni 72 uslova koje od nje zahtevala Evropska unija kako bi građani te zemlje od leta mogli da putuju u EU bez viza, a prema navodima Komisije ta zemlja je do prošlog vikenda ispunila 62 uslova, navodi se u analizi Dojče vele.

Kako bi spasila Sporazum o izbeglicama, Evropska komisija mogla bi da izađe u susret Turskoj dok neki naslućuju da bi moglo da bude reči o "trulom kompromisu", navodi Dojče vele.

Evropska komisija danas popodne treba da saopšti da li preporučuje i ukidanje viza za Tursku, Ukrajinu, Gruziju i Kosovo.

Ako Komisija bude insistirala na ispunjavanju svih kriterijuma, onda bi ukidanje viza moralo da bude odloženo. A onda bi, kako je zapretila turska vlada, Ankara mogla ponovo da dozvoli nesmetani prolazak migranata u Grčku ili da odbije da primi one izbeglice koje su vraćene iz evropskih zemalja - što je za evropske vlade stravična mogucgnost, ukazuje Dojče vele.

U slučaju Turske, vizna liberalizacija mogla bi da bude ukinuta na šest meseci ili i duže. To bi trebalo da bude moguće ukoliko se znatno poveća broj turskih građana koji putuju u EU, ali ne žele da se vrate u Tursku, navdeneo je u analizi.

Počelo je, kako je navedeno, sprovođenje plana koji je Evropska unija dogovorila sa Turskom - prve izbeglice iz Grčke su vraćene u Tursku, a prve izbeglice iz Turske prebačene su u Nemačku. 

Čavušošglu: Hitno isterati ID iz sirijskih područja kod Turske

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da pripadnici Islamske države moraju biti "hitno" proterani sa područja u Siriji, koji se nalaze u blizini granice sa Turskom, i dodao da je u toku rad na tome.

Govoreći o severnom sirijskom gradu, koji ID koristi kao logističku podršku, on je, u komentaru, koja je objavila NTV, poručio da Islamska država treba da bude "isterana" iz regiona Manbidž i da je "u toku neophodan rad na tome", preneo je Rojters.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи