Ted Kruz se povlači iz trke za republikansku nominaciju

Pretendent za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Donald Tramp ubedljivo je pobedio na predizborima u saveznoj državi Indijani. Njegov stranački rival Ted Kruz je, posle poraza, saopštio da se povlači iz kampanje, čime su širom otvorena vrata za Trampov pohod na Belu kuću. U taboru demokrata, Berni Sanders je, sa nekoliko procenata razlike, pobedio Hilari Klinton.

Nakon što je na unutarstranačkim izborima u Indijani pretrpeo težak poraz od Donalda Trampa, Ted Kruz je objavio da se povlači iz kampanje za republikansku nominaciju za kandidata na predsedničkim izborima u SAD.

Tramp je, nakon što je njegov glavni protivnik Kruz odustao od trke za Belu kuću, poručio da će pobediti u nadmetanju sa predsedničkim kandidatom Demokratske stranke, što će verovatno biti Hilari Klinton, prenosi AFP.

"Pobedićemo u novembru, i to će biti velika pobeda", istakao je Tramp.

Ovaj njujorški biznismen, koji nije mnogo popularan u redovima sopstvene partije, gotovo će sigurno biti nominovan za republikanskog kandidata na izborima za predsednika SAD, ocenjuje Bi-Bi-Si.

Tramp je rekao i da bi Klintonova bila slab predsednik: "Idemo na Hilari Klinton. Ona neće biti dobar, već slab predsednik. Ne razume trgovinu. Njen suprug je potpisao možda najgori trgovinski sporazum ikad, takozvani NAFTA sporazum".

Međusobni verbalni napadi Kruza i Trampa juče su dobili na žestini. Kruz je Trampa optužio da je "potpuno nemoralan", da je "patološki lažov" i "serijski ženskaroš", na šta mu je Tramp odgovorio tako što ga je nazvao "očajnim kandidatom koji pokušava da spase svoju neuspešnu kampanju".

Međutim, nekoliko sati kasnije, nakon što je senator iz Teksasa najavio da se povlači iz trke, Tramp mu je čestitao kao "pametnom i žilavom takmičaru".

U trci među demokratama, Berni Sanders je u Indijani porazio Hilari Klinton.

Ona ima više delegata od Sandersa, ali je posle pobede u Indijani Sanders poručio da "borba još nije gotova".

"Do sada smo pobedili na 17 unutarstranačkih izbora i dobili devet miliona glasova. Kada smo počinjali kampanju, bio sam 60 poena iza Hilari Klinton u nacionalnim anketama. Sada istraživanja pokazuju da sam ispred nje, ili samo nekoliko poena iza", rekao je Sanders.

Sve su veći izgledi da će se Tramp suočiti sa Klintonovom na jesen, u odlučujućem megdanu za naslednika predsednika Baraka Obame, koji će napustiti Belu kuću posle dva mandata, zaključuje Bi-Bi-Si.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво