Tela planinara pronađena na Himalajima posle 16 godina

Tela poznatog planinara i snimatelja ekspedicije koja su pre 16 godina zatrpana u lavini pronađena su na Himalajima.

Udovica Aleksa Loua navela je u pisanoj izjavi da su dvojica planinara pokušala da se popnu na planinu Šišapangma visine 8.013 metara kada su otkrili ostatke dve osobe koji su se delimično topili iz glečera.

Planinari su Konradu Ankeru, koji se penjao uz planinu sa Louom i snimateljem Dejvidom Bridžisom u vreme lavine oktobra 1999. godine i preživeo, opisali odeću i rančeve koje su videli na telima.

Anker je zaključio da su pronađena tela Loua i Bridžisa, navedeno je u saopštenju.

"Aleks i Dejvid su nestali, zarobljeni i zamrznuti u vremenu. Šesnaest godina života je proživljeno i sada su pronađeni. Zahvalni smo", navela je Dženi Lou Anker.

Ona se 2001. godine udala za Ankera, prijatelja i kolegu planinara svog pokojnog supruga. Oni žive u gradu Bozeman, u američkoj saveznoj državi Montana i vode dobrotvornu fondaciju koja nosi ime Aleksa Loua.

Lou, Anker, Bridžis i još nekoliko osoba bili su na ekspediciji za penjanje na Šišapangmu, 14. najviši vrh na svetu, a zatim da se sa vrha spuste skijama.

Lou je smatran najboljim planinarem na svetu kada je poginuo u 40. godini.

Bio je poznat kao "Pluća sa nogama" zbog neverovatne snage i izdržljivosti, a 1995. godine spasio je nekoliko planinara na Aljasci.

Bridžis iz Aspena u Koloradu, koji je poginuo u 29. godini, bio je uspešan planinar na velikim visinama i snimatelj.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво