Poljska ne pušta glavni konvoj "Noćnih vukova" na Berlin

Poljske vlasti pustile su sinoć da iz Belorusije uđe 20 ruskih motociklista iz kluba "Noćni vukovi" s pasošima Evropske unije i oni, zajedno s Poljacima iz patriotske motociklističke organizacije "Katinska vožnja", čekaju da granicu pokuša da pređe glavnina ruskog konvoja "Putevima pobede" koji je pre dva dana krenuo iz Moskve.

Poljska je tako grupi članova najstarijeg ruskog motociklističkog kluba bez problema dopustila da pređu granice i odaju poštu palim sovjetskim vojnicima u Branjevu, na severo-istoku Poljske, ali i dalje zabranjuje da preko njene teritorije prođe glavni konvoj ruskih "bajkera" koji iz Moskve, Putevima pobede, treba da prevale 6.000 kilometara do glavnog grada Nemačke, Berlina.

Govoreći o Danu pobede kojim se obležava završetak Drugog svetskog rata 1945. u Evropi, jedan od ruskih motociklista koji su prešli granicu zahvaljujući pasošu EU, rekao je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 da je "to naša pobeda, naš praznik. Proslavićemo ga vozeći se motociklima Putevima pobede. Posetićemo sva mesta gde su bile velike bitke, gde su spomenici. Odaćemo poštu herojima koji su položili živote za tu pobedu".

"Poljske vlasti su u noti ruskoj ambasadi odbile da dozvole prolaz ruskih motociklista preko Poljske iz razloga bezbednosti", kazao je poljskoj državnoj televiziji TVPinfo šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski.

Poljska Granična straža vratila je danas u Belorusiju na graničnom prelazu Terespol sedmoro motociklista iz kluba Noćni vukovi, iako imaju pasoše zemalja Evropske unije s obrazloženjem da će ugroziti javni red i mir u Poljskoj kao deo konvoja ruskih bajkera Putevima pobede od Moskve do Berlina.

"Nismo dozvolili ulazak sedmoro motociklista koji su kazali da su deo konvoja Noćnih vukova. Radi se o državljanima Nemačke, Slovačke i Rusije. Ulazak na teritoriju Poljske zabranjen im je zbog pretnje da će narušiti javni red i mir", rekao je poljskoj televiziji TVN24 portparol lokalne Granične straže.

Poljska ometa motocikliste koji 71. godišnjicu kraja Drugog svetskog rata nameravaju da obeleže patriotskom vožnjom "Putevima pobede", dugom 6.000 kilometara, preko Rusije, Belorusije, Poljske, Češke, Slovačke, Austrije, obilazeći vojnika Crvene armije koji su poginuli oslobađajući taj deo Evrope od nacističke okupacije.

Bez problema je vize dobilo i u subotu ušlo u Poljsku 200 motociklista iz ruske Kalinjingradske oblasti, među njima i članovi kluba "Noćni vukovi". Oni su došli na tradicionalno polaganje venaca na grobove sovjetskih vojnika u Branjevu, na severoistoku Poljske, gde je su grobovi više od 31.000 Crvenoarmejaca što je najveće takvo groblje u tom delu Evrope.

"Od kako se sedam godina organizuju ti dolasci motociklista uvek su među njima bili i Noćni vukovi i nikada nije bilo nikakvih nesporazuma ni incidenata", kazao je gradonačelnik Branjeva Lešek Đong.

Na komemorativnu svečanost u Branjevu je došao i gubernator Kalinjingradske oblasti s nekoliko stotina Rusa, uglavnom veterana i mladih a nakon govora održana je ekumenska molitva i pušteni su golubovi kao simbol mira.

Ambasador Rusije u Varšavi Sergej Andrejev je u Branjevu osudio odluku Vlade Poljske da ne pusti ruske motocikliste da prođu za Berlin, što nije dopustila ni prošle godine, kada se obeležavala 70. godišnjica kraja Drugog svetskog rata.

"To je pogrešna odluka, jer nije bilo nikakvih namera da se provocira ili remeti javni red i mir. Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova obrazložilo je to pretnjom po javnu bezbednost, ali takve pretnje nema, tim pre što je to organizovano u saradnji s poljskim motociklistima iz Katinske vožnje", kazao je ambasador Andrejev poljskoj novinskoj agenciji PAP.

Poljska i Litvanija vratile su prošle godine "Noćne vukove" s granica pošto poljski, češki i nemački zvaničnici i deo tamošnje javnosti "Noćne vukove" smatraju militantnim ruskim nacionalistima čija je vožnja samo politička provokacija i demonstracija ruske sile - "kad ne mogu tenkovima, onda bar na jakim motociklima", a smeta im i angažovanje vođa "Noćnih vukova" u Antimajdanu nakon sukoba u Ukrajini.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво