Proslava Vaskrsa u svetu

Širom sveta pravoslavni hrišćani slave Vaskrs. U Moskvi je održana vaskršnja liturgija u Hramu Hrista Spasitelja, koju je predvodio patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, a prisustvovali su najviši ruski zvaničnici i veliki broj vernika.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril čestitao je Vaskrs pravoslavnim vernicima na liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, kojoj su prisustvovali najviši ruski zvaničnici i veliki broj vernika.

"Praznik Vaskrsa je proslava uskrsnuća Isusa Hrista koji nam je doneo pobedu dobra nad zlom, života nad smrću. Ove noći, slaveći uskrskog Spasitelja, mi osećamo tu božansku i nebesku istinu", rekao je patrijarh Kiril, preneo je Tas.

"Gospod dotakne svakog ko se na ovaj dan njegovog vaskrsenja sretne sa verom. Želeo bih da vam svima čestitam. Neka vas Bog blagoslovi, čitavu našu naciju i zemlju", dodao je Kiril. 

U Hram Hrista Spasitelja je prethodno donet Blagodatni oganj iz Jerusalima.

Raša tudej navodi da su Vaskrs proslavili i ruski vojnici u Siriji gde je liturgija održana u jednom od improvizovanih verskih hramova u blizini ruske vazduhoplovne baze Hmeimim.
Ovo je bio prvi put da se zvono Ruske pravoslavne crkve začulo na sirijskom tlu kako bi proslavilo vaskrsenje Isusa Hrista.

Pored toga, RT navodi i da su pravoslavci slavili uz blagodatni oganj i u libanskoj prestonici Bejrutu, da su u jerusalimskom Starom gradu etiopski hrišćanski hodočasnici palili sveće u crkvi Dir al Sultan, dok su u Volodimirskoj katedrali u Kijevu Vaskrs slavili ukrajinski pravoslavci. 

Uskrs su proslavili i pravoslavni hrišćani u Egiptu - Kopti. Okupili su se u Crkvi Svetog Marka u Kairu. Liturgiju je služio poglavar koptske crkve, Tavardos Drugi. 

U Grčkoj vernici su u ponoć došli do crkava da bi kući odneli sveće zapaljene "svetom vatrom", donetom iz crkve Svetog groba u Jerusalimu. Vatromet i petarde su suštinski deo proslave Uskrsa u Grčkoj, uprkos zvaničnom negodovanju Crkve. 

Na ostrvu Hios, u istočnom Egeju, dva parohije u selu Vrontades u ponoć, čim počne Uskrs, vode spektakularni rat, ispaljujući jedna na drugu salve raketa za vatromet, što privlači radoznalce iz cele zemlje, iako često ima povređenih eksplozivom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи