Lajčak: Kovač me uverava da Hrvatska podržava proširenje

Slovačka i Hrvatska podržavaju proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, složili su se u Bratislavi šefovi diplomatija dve zemlje, Miro Kovač i Miroslav Lajčak.

Hrvatski i slovački ministri su tokom sastanka u Bratislavi razgovarali o više tema, uključujući napore Srbije da se priključi Uniji, prenela je slovačka agencija TASR.

"Važno je to što me je ministar Kovač uverio da Hrvatska zaista podržava proširenje, kao i usvajanje evropskih standarda od strane pojedinačnih zemalja u regionu. Verujem da će se to uskoro iskazati i u praksi", naveo je Miroslav Lajčak.

Hrvatska, koja je 1. jula 2013. posala 28. članica EU, početkom meseca je blokirala otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava) u pregovorima sa Srbijom jer se protivi srpskom zakonu o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine počinjene u ratu na području bivše Jugoslavije, podseća TASR.

Na pitanje novinara na konferenciji za štampu o Srbiji, Kovač je istakao da nema evropske zemlje koja bi bila zainteresovanija za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana od Hrvatske.

Neophodno je, međutim, da se ispune kriterijumi za priključenje kako bi te zemlje bile pouzdane, naveo je hrvatski ministar.

"Hrvatska će podržati Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju u njihovim naporima da se pridruže EU", potvrdio je Kovač.

Lajčak je priznao da politika proširenja nije popularna u svim članicama EU, ali je dodao da je ona važna iz perspektive Slovačke, budući da motiviše zemlje kandidate za promene, reforme i usvajanje evropskih standarda.

"Poručio sam svom hrvatskom kolegi da je proširenje među prioritetima skorog predsedavanja Slovačke EU i detaljno smo razgovarali o svakoj zemlji, uključujući očekivanja šta bi moglo da bude postignuto tokom šestomesečnog predsedavanja Slovačke", naveo je Lajčak.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво