Sirija, 30 mrtvih u napadu na bolnicu u Alepu

Najmanje 30 ljudi poginulo je u vazdušnim napadima sirijske vojske na položaje pobunjenika u Alepu, saopštili su sirijski bezbednosni izvori.

U napadima su pogođeni bolnica El Kuds i stambena četvrt Sukari u južnom delu Alepa, jedno od uporišta pobunjeničkih snaga.

Među poginulima je i 14 pacijenata i šest članova bolničkog osoblja, saopštila je nevladina organizacija Lekari bez granica.

Pripadnici humanitarne organizacije "Beli šlemovi" pronašli su jutros, neposredno pre napada, 10 mrtvih ispod ruševina bolnice El Kuds.

Vazdušni napadi na Alep nastavljeni su danas posle kraće noćne pauze, javila je agencija Frans pres sa lica mesta.

U napadima pobunjenika na delove grada koje kontrolišu snage režima, četiri osobe su poginule, a još četiri povređene, prenela je agencija Sana.

Najmanje 10 osoba, među kojima i jedno dete, ubijeno je u sredu u žestokim napadima pobunjenika na položaje sirijske vojske u Alepu, javila je Sana.

Sporazum o prekidu vatre, koji je stupio na snagu 27. februara, doneo je Alepu period relativnog mira, ali je njegova primena dovedena u pitanje posle nove eskalacije sukoba u kojima je od prošlog petka poginulo više od 100 civila.

U Siriji je tokom petogodišnjeg rata stradalo više od 270.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

Poziv SAD i Rusiji da pomognu u obnavljanju primirja

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura apelovao je na SAD i Rusiju da intervenišu kako bi se nastavili mirovni pregovori o Siriji koji su dospeli na mrtvu tačku i rekao da je nedavno obnavljanje oružanih borbi bacilo senku na pregovore i ugrozilo krhko primirje.

Nakon brifovanja članica Saveta bezbednosti putem video-linka o zastoju u indirektnim pregovorima između sirijske opozicije koju podržavaju Zapad i SAD i izaslanika vlade Bašara Asada koju podržava Moskva, novinarima je rekao da se nada da će se pregovori nastaviti u maju.

De Mistura se žalio na pogoršanje nasilja na terenu rekavši da je u poslednjih 48 sati na svakih 25 minuta poginuo po jedan Sirijac a na svakih 13 minuta je jedan ranjen.

"Kako možete imati pregovore kada imate samo vesti o bombardovanju i granatiranju" rekao je Mistura, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, primirje sklopljeno uz posredovanje SAD i Rusije je "učinilo čuda" u smirivanju nasilja u martu ali ponovni oružani sukobi dovode primirje "u veliku opasnost".

Pregovori sirijske opozicije i predstavnika vlade zapeli su prošle nedelje kada je opozicioni Visoki odbor za pregovore suspendovao učešće u znak protesta zbog navodnog kršenja primirja od strane vlade, zastoja u slanju humanitarne pomoći i odsustva napretka u oslobađanju pritvorenika u Siriji.

Cilj pregovora je formiranje prelazne vlade koja bi Siriju izvela iz građanskog rata u kome je do sada ubijeno više od 270.000 a raseljeno više miliona ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи