Turizam u Tunisu ponovo "na nogama"

Tunis je nekada bio omiljena turistička destinacija za mnoge, uključujući i naše turiste. Ove godine očekuje pet i po miliona stranih turista. To je skoro isto kao i prošle, jer je, tvrde turistički poslenici, povećana bezbednost u hotelima. Glavni razlog zašto putnici nisu letovali u Tunisu jeste prošlogodišnji bombaški napad u martu, na muzej Bardo u Tunisu.

Nedavno je ministarka turizma Selma Elumi Rekik pozivala evropske lidere da podrže Tunis i mladu demokratiju, i povuku upozorenja za putovanja u Severnu Afriku. Neki znaci su već vidljivi. Povećan je broj rezervacija, pa se oporavlja i avio-saobraćaj.

U Tunisu se nadaju da će strani turisti doći zbog pustinjskog safarija ili medicinskog turizma.

"Dovoljno je da prošetate, i da se uverite da ste sigurni u Tunisu. Od terorističkog napada u martu prošle godine, preduzeli smo brojne mere kako bismo obezbedili zemlju, ljude, turiste, aerodrome, turističke objekte. Napravili smo sporazume sa Evropskom unijom, i sa nekim zemljama kao što su Nemačka, Francuska i Velika Britanija. Novi standardi bezbednosti su sada obavezni", rekla je Selma Elumi Rekik, ministarka turizma Tunisa.

Turizam predstavlja ključni izvor deviza i radnih mesta za mnoge Tunišane. Situacija se promenila od kada je 2011. smenjen predsednik Zin el Abidin Ben Ali. Od tada opada broj turista.

"Prošle godine broj turista je pao na 5,5 miliona, što je najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija. A posle napada u Susu, prihodi od turizma su opali za 35 odsto", kaže ministarka.

Od prošle godine Vlada Tunisa je angažovala više od 1.000 naoružanih policajaca koji patroliraju pored hotela i turističkih lokacija.

Ministarstvo turizma nastavlja da promoviše kulturni turizam. Najpoznatiji su safari izleti u Saharu, a vlada veliko interesovanje i za spa-turizam. Evropskim turistima se nude i terapeutski i kozmetički tretmani povoljniji nego u njihovim zemljama.

Migrantska kriza i strah od terorizma utiču na turistička kretanja. Turisti izbegavaju Egipat i Tunis. Posle napada u Ankari i Istanbulu, ne zanimaju ih ni aranžmani u Turskoj. U Grčkoj su izbeglice, pa i to nekome može da smeta.

Napadi u Briselu i Parizu pokazuju da ni kontinentalna Evropa - nije bezbedna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво