Ofanziva protiv ekstremista u Jemenu, ubijeno 27 vojnika

Najmanje 27 jemenskih vojnika je poginulo, a 63 je ranjeno u ofanzivi u kojoj su vladine snage uspele da povrate kontrolu nad jednim gradom na od boraca Al Kaide.

Taj broj uključuje i četvoro vojnika ubijenih i troje povređenih u eksploziji mine kod mesta Mukala, glavnog grada provincije Hadramut koje je vojska u nedelju povratila od ekstremista Al Kaide, naveli su bezbednosni izvori.

Grad Mukala bio je uporište Al Kaide od aprila 2015. godine. Jemenska vojska je uspela da povrati kontrolu nad tim gradom uz vazdušnu podršku avijacije arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, i specijalnih kopnenih snaga, posebno iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Jedan američki dron pogodio je u utorak vozilo finansijskog šefa Al Kaide, Ali Al-Čana, kod Sindžibara, glavnog grada susedne provincije Abjane, ali on nije bio u vozilu, javili su bezbednosni izvori. Oni su naveli da je u vozilu ubijen vozač.

Život se danas vraća u normalu u Mukali, priobalnom gradu od oko 200.000 stanovnika, javljaju očevici.

Zaposleni na gradskom aerodromu i luci tokom dana ponovo su počeli da rade, prvi put od aprila 2015. kada su Mukalu zauzeli borci Al Kaide, javljaju zvaničnici.

Vladine snage istovremeno sprovode operacije čišćenja mina oko luke i oko obližnjeg naftnog terminala Mina el Daba.

U saopštenju komande arapske koalicije navedeno je da je 800 pripadnika Al Kaide poginulo u borbama za Mukalu, što nije moguće proveriti iz nezavisnih izvora, navela je agencija Frans pres.

Al Kaida koristi haos nastao zbog rata između vladinih snaga i šiitskih Hutu pobunjenika da proširi kontrolu na jugu i jugoistoku Jemena, gde deluje i ekstremistička grupa Islamska država koja je izvela više napada na jemenske bezbednosne snage.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво