Abdeslam u Francuskoj optužen za terorizam

Belgijsko tužilaštvo izručilo Salaha Abdeslama, glavnoosumnjičeni za napade u Parizu 13. novembra prošle godine, francuskim vlastima. Francuske sudije pokrenule i formalno istragu protiv Abdeslama optuživši ga za pripadnost terorističkoj organizaciji, ubijanje, kidnapovanje i držanje oružja i eksploziva.

Abdeslam će biti stavljen u samicu, rekao je njegov advokat Frank Berton.

Abdeslama su jutros belgijske vlasti izručile Francuskoj, a uhapšen je u Briselu 18. marta.

Francuski ministar pravde Žan-Žak Irvoa rekao je ranije u toku dana da će Abdeslam biti držan u izolaciji u zatvoru u oblasti Pariza.

Irvoa je novinarima rekao da će Abdeslam, za koga se veruje da je jedini preživeli član grupe terorista koja je izvela napade u Parizu, biti pod budnim okom čuvara koji su obučeni za "nadgledanje osoba koje se smatraju opasnim".

Belgijski sud je 31. marta presudio da Abdeslam treba da bude izručen Francuskoj.

Abdeslam je rekao da želi da sarađuje sa francuskim vlastima i da želi da ga Belgija izruči Francuskoj.

Abdeslam, jedini preživeli nakon terorističkih napada u Parizu. Njegov brat Brahim digao se u vazduh tokom napada u Parizu.

Belgijska policija ga je ispitivala o mogućoj povezanosti s tri bombaša-samoubice koji su 22. marta izveli napade na briselski aerodrom i stanicu metroa, u kojima su ubijene 32 osobe.

Abdeslam je tražen u Francuskoj zbog terorističkih napada u Parizu 13. novembra prošle godine, kada je poginulo najmanje 130 osoba i više od 350 povređeno.

Policija belgijske četvrti Molenbek prijavila je Abdeslama i njegovog brata federalnim vlastima u januaru 2015. godine kada je tužilac naložio federalnoj policiji da obrati pažnju na ovu braću, uključujući i prisluškivanje i praćenje mejlova.

Kako je ranije naveo AFP, policija nikad nije ispitala navode jer nije imala dovoljno ljudi i sredstava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво