Turska, Merkelovu deca iz Sirije dočekala poljupcima

Nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Evvropskog saveta Donald Tusk i potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans posetili su izbeglički kamap u Turskoj, kako bi smirili tenzije nastale primenom sporazuma Evropske unije i Turske o rešavanju migrantske krize.

Angela Merkel je nakon posete kampu u mestu Gazijantep blizu granice sa Sirijom, otvorila centar za zaštitu dece koji finansira EU, a tom prilikom je dobila poklone i poljupce od najmlađih izbeglica iz Sirije.

U tom kampu, otvorenom 2013. godine, nalazi se oko 5.000 sirijskih izbeglica.

Iznad ulaza u kamp, zvaničnike je dočekao veliki transparent sa natpisom: "Dobrodošli u Tursku, najveće utočište izbeglica", prenosi Rojters.

Borci za ljudska prava kritikuju posetu izbegličkom kampu za koji kažu da je "saniran" i tvrde da bi zvaničnici EU trebalo da obrate pažnju na desetine hiljada sirijskih izbeglica za koje navode da im je blokiran ulaz u Tursku. 

Evropski lideri žele da pokažu kako izdvojena sredstva pomažu Turskoj da poboljša uslove za 2,7 miliona izbeglica u toj zemlji.

Sporazum EU i Turske, na snazi od početka aprila, predviđa da svi migranti koji nelegalno dođu na grčka ostrva budu vraćeni u Tursku, a da EU za svakog vraćenog migranta odobri azil jednoj ratnoj izbeglici smeštenoj na turskoj teritoriji.

Turska je, međutim, nedavno upozorila da će odustati od primene sporazuma ako do juna ne budu ukinute vize za turske državljane.

Turski premijer Ahmet Davutoglu dočekao je Merkelovu, predsednika Saveta EU Donalda Tuska i potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa na aerodromu u Gaziantepu, prenosi AP.

Evropski lideri će imati zajedničku konferenciju za medije sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, navodi Frans pres

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се