Izborna zbrka u Njujorku

Zatvorena biračka mesta, pokvarene mašine za glasanje i, čak, nesposbnost lokalnih zvaničnika da pronađu ključeve od birališta obeležili su prve sate glasanja na predizborima za kandidate republikanaca i demokrata na predsedničkim izborima.

Problemi su počeli u Bruklinu gde je jedno biračko mesto bilo satima zaključano jer lokalni zvaničnici nisu mogli da pronađu ključ, piše Njujork post.

Veliki broj pristalica Bernija Sandersa nije ni upisan u biračke spiskove, pa su njujorške vlasti naložile preispitivanje odluke da se više od 125.000 glasača izbriše sa spiskova, piše Gardijan.

"Mogućnost da je brojnim biračima oduzeto pravo podriva integritet celog izbornog procesa štp mora biti ispravljeno", napisao je gradonačelnik najvećeg graada u Americvi.

Suštinski, Njujorčani su morali do 25. marta da se upišu u spiskove i izaberu partiju, ali ogroman broj glasača nije bio upoznat sa ovim zahtevom, pa su na biralištima izbijale svađe.

Lokalni analitičari odmah su procenili da će razvoj situacije ozbiljno ugroziti šanse za jedinstvom u redovima demokrata na predsedničkim izborima.

Izveštaji o nepravilnostima dostigli su meru da je morao da reaguje i gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio, koji je pozvao zvaničnike izbornih komisija
da preispitaju odluku o brisanju velikog broja birača sa spiskova.

Problemi sa glasačkim mašinama i nisu poseban novitet u SAD, pošto su ti uređaji u poslednjih desetak godina često bili predmet kontroverzi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво