Izborna zbrka u Njujorku

Zatvorena biračka mesta, pokvarene mašine za glasanje i, čak, nesposbnost lokalnih zvaničnika da pronađu ključeve od birališta obeležili su prve sate glasanja na predizborima za kandidate republikanaca i demokrata na predsedničkim izborima.

Problemi su počeli u Bruklinu gde je jedno biračko mesto bilo satima zaključano jer lokalni zvaničnici nisu mogli da pronađu ključ, piše Njujork post.

Veliki broj pristalica Bernija Sandersa nije ni upisan u biračke spiskove, pa su njujorške vlasti naložile preispitivanje odluke da se više od 125.000 glasača izbriše sa spiskova, piše Gardijan.

"Mogućnost da je brojnim biračima oduzeto pravo podriva integritet celog izbornog procesa štp mora biti ispravljeno", napisao je gradonačelnik najvećeg graada u Americvi.

Suštinski, Njujorčani su morali do 25. marta da se upišu u spiskove i izaberu partiju, ali ogroman broj glasača nije bio upoznat sa ovim zahtevom, pa su na biralištima izbijale svađe.

Lokalni analitičari odmah su procenili da će razvoj situacije ozbiljno ugroziti šanse za jedinstvom u redovima demokrata na predsedničkim izborima.

Izveštaji o nepravilnostima dostigli su meru da je morao da reaguje i gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio, koji je pozvao zvaničnike izbornih komisija
da preispitaju odluku o brisanju velikog broja birača sa spiskova.

Problemi sa glasačkim mašinama i nisu poseban novitet u SAD, pošto su ti uređaji u poslednjih desetak godina često bili predmet kontroverzi.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 20. apr 2016, 07:23) - anonymous [neregistrovani]

e

tamo li nema ovih iz OEBS-a (((-:

(sreda, 20. apr 2016, 00:23) - anonymous [neregistrovani]

Demokratija na delu

kada j eu opasnosti kandidat koji jako odgovara nekom sa vrha, onda se sve kvari, nestaju glasaci..., bice ovo burni izbori i pocetak nemira i u americi. Pa ajde malo da osete sta je to i kako je to kada se mniraju izbori, obara tudja vlada, podplaljuje opozicija...