Broj mrtvih u Ekvadoru porastao na 413

Broj žrtava u zemljotresu koji je u subotu uveče pogodio Ekvador povećan je na 413, saopštila je vlada te zemlje. Iz ruševina spasene još tri osobe.

U zemljotresu magnitude 7,8 povređeno je i najmanje 2.500 ljudi. Dve žene i mladić su spaseni u gradu Manta, a bili su zatrpani ispod ruševina jednog šoping centra.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea je sinoć posetio Mantu i tada je poručio da je prioritet pronalaženje preživelih, mada je izrazio strahovanje da će broj poginulih "narasti, i to značajno". 

Domovi i hoteli duž Pacifičke obale popularni kod turista su porušeni, a nekoliko gradova je gotovo potpuno sravnjeno sa zemljom. 

Među gradovima koji su pretrpeli najveće razaranje je Pedernales, čiji je gradonačelnik Gabrijel Alsivar izneo procenu da se pod ruševinama nalazi još do 400 mrtvih. 

Prestonica Kito, koja se nalazi dublje u unutrašnjosti zemlje, prošla je sa samo napuklim zidovima i nestankom električne energije, dok su strateški važna ekvadorska naftna postrojenja prošla bez oštećenja.

Predsednik Korea je rekao da će rekonstrukcija zemlje "koštati stotine miliona, verovatno i milijarde dolara".

Crveni krst je saopštio da je neophodna pomoć za oko 100.000 stanovnika najugroženijih područja.

Epicentar najjačeg zemljotresa u Ekvadoru od 1979. godine bio je 27 kilometara jugoistočno od Muisne, slabo naseljenog područja koje je popularno među turistima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије