Četiri optužnice zbog napada u Briselu, dvoje oslobođeno

Nakon hapšenja šestog osumnjičenog za napade u Briselu, tužilac je protiv četiri osobe podigao optužnice zbog učešća u terorističkim organizacijama. Oslobođene dve osobe uhapšene u jučerašnjoj akciji. Policija je sprovela antiterorističku akciju i u briselskoj četvrti Eterbek tokom koje je pretraženo jedno skladište. Tužilaštvo potvrdilo da je Muhamed Abrini "čovek sa šeširom".

20.15 - Muhamed Abrini, koji je uhapšen u petak, treći je mušškarac sa aerodroma u Briselu, potvrdila kancelarija tužioca.

17.35 - Četiri osobe su optužene za terorizam, dve su oslobođene, kaže tužilac.  

15.00 - Policijska akcija u briselskoj četvrti Eterbek je okončana, javlja RT. 

14.35 - Anonimni zvaničnik navodi da je osumnjičeni identifikovan kao Osama Krajem iz švedskog grada Malmea, prenosi Beta. Međutim, neki mediji navode da je reč o Bilalu el Makukiju koji živi u Briselu.

14.25 - Belgijsko tužilaštvo navodi da je sinoć uhapšen i šesti osumnjičeni za terorističke napade u Briselu, javlja AFP.

13.55 - Četvrt Eterbek u prestonici Belgije je evakuisana zbog policijske akcije.

U nastavku istrage belgijske policije zbog terorističkih napada u Briselu uhapšen je šesti osumnjičeni, nakon jučerašnjeg hapšenja pet osoba, među kojima je i "čovek sa šeširom" - treći muškarac sa briselskog aerodroma.

Portparol tužilaštva potvrdio je danas da je uhapšen još jedan muškarac, šesti osumnjičeni, a zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman navodi da je identifikovan kao Osama Krajem iz švedskog grada Malmea.

Kako se navodi, uhapšeni muškarac je ranije postavljao fotografije iz Sirije na društvenim mrežama.

U međuvremenu, belgijski javni tužilac je protiv četvoro uhapšenih podigao optužnicu zbog učešća u terorističkim organizacijama, među kojima je i Muhamed Abrini, za kojeg je utvrđeno da je "čovek sa šeširom".

Abrini je uhapšen u petak, zbog sumnje da ima veze sa terorističkim napadima u Parizu u novembru prošle godine, a iz kancelarije federalnog tužioca stigla je potvrda da je on treći muškarac sa briselskog aerodroma.

Muhamed Abrini je priznao da je bio "na mestu zločina", saopštilo je tužilaštvo.

Pored Abrinija, tužioci su naveli da je optužen i Osama K. koji je, kako ističu, bio prisutan u vreme napada na metro stanici u Briselu 22. marta ove godine.

Državljanini Ruande Herv B. M. i Bilal E. M. optuženi su za učešće u terorističkim organizacijama i teroristička ubistva, naveo je Rojters.

Još dve osobe, koje su u petak uhapšene zajedno sa Abrinijem, oslobođene su nakon ispitivanja, naglasili su tužioci.

Belgijski zvaničnici tragali su za "muškarcem sa šeširom" od kada je snimljen pored dvojice bombaša neposredno pre napada na briselski aerodrom, u kojem je poginulo 16 osoba.

Federalno tužilaštvo objavilo je juče nove fotografije trećeg osumnjičenog za napad na aerodromu, i pozvalo građane da se jave ukoliko nađu njegovu jaknu ili su ga možda videli na ulici.

Istražitelji su do fotografija došli na osnovu video-snimaka koje su na dan napada zabeležile nadzorne kamere na ulicama Brisela, uz pomoć kojih su i rekonstruisali putanju kojom je on išao kroz belgijsku prestonicu odmah posle eksplozija, prenosi francuski list Parizjen

Policijska akcija u četvrti Eterbek

Belgijska policija je danas sprovela akciju velikih razmera i u briselskoj četvrti Eterbek a tokom nje je pretraženo jedno skladište, javljaju belgijski mediji, koji navode da je pretraga imala veze sa istragom o nedavnim napadima u Briselu.

Rojtersov izveštač sa lica mesta javlja da je belgijska policija okončala pretragu stambenog kompleksa u centralnom distriktu belgijske prestonice, pri čemu niko nije uhapšen, dok su stanovnici zgrade evakuisani.

Zgradu, koja ima prodavnicu u prizemlju, opkolila je policija, a forenzičari su ušli unutra, navodi britanska agencija.

Prema rečima očevidaca, tokom akcije pedesetak policajaca bilo je raspoređeno na licu mesta, među kojima jedinice za deminiranje i snajperisti, a stigle su i spasilačke službe, prenela je belgijska televizija RTBF.

Ni federalno tužilaštvo ni federalna policija nisu pružili više informacija o ovoj akciji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво