Suosnivač "Mosak Fonseke" podneo ostavku u odboru

Nemački advokat Jirgen Mosak, jedan od osnivača panamske advokatske firme "Mosak Fonseka" koja se našla u centru skandala oko "Panamskih dokumenata", podneo je ostavku na mesto u odboru za savetovanje panamske vlade o spoljnoj politici.

U saopštenju panamskog Ministarstva spoljnih poslova se navodi da je Jirgen Mosak ove nedelje dao ostavku na počasno, neplaćeno mesto u Nacionalnom savetu za spoljnopolitička pitanja, prenela je agencija AP.

Mosak i njegov poslovni partner Ramon Fonseka su u Panami bili značajne političke figure sve do medijskog otkrića u nedelju o finansijskim aferama u svetu bogatih i slavnih.

Fonseka je do februara bio član kabineta predsednika Paname Huana Karlosa Varele.

"Panamski papiri" pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme "Mosak Fonseka", a velika većina ih je osnovana od 1990, navodi na svom sajtu Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ).

Jednogodišnja istraga ICIJ-a koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Do dokumenata kompanije "Mosak Fonseka" prvo je došao nemački dnevnik Zidojče cajtung koji ga je podelio sa medijskim organizacijama u ICIJ-u, a ovaj je posle istrage objavio prve nalaze u nedelju.

Među imenima koje pominju ICIJ i drugi mediji su rođaci kineskog lidera Denga Sjaopinga, saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina, otac britanskog premijera Dejvida Kamerona, islandski premijer Gunlaugson i fudbaler Barselone Lionel Mesi.

Skandal sa "Panamskim papirima" izazvao je brojne demantije svetskih lidera i poznatih ličnosti koji uzvraćaju da nisu radili ništa loše.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво