Abasov sin ima milion dolara akcija u ofšor-kompaniji

Sin palestinskog predsednika Mahmuda Abasa ima milion dolara u ofšor-kompaniji povezanoj sa Palestinskom upravom, obelodanjeno je u "Panamskim dokumentima", prenose izraelski mediji.

Tarik Abas je postao član upravnog odbora Arapsko-palestinske investicione kompanije (APIK) 2011. godine, a dve godine kasnije, u junu 2013, imao je akcije vrednosti 982.000 dolara u toj kompaniji.

Izraelski list Haarec detaljno opisuje tu kompaniju, registrovanu na Britanskim Devičanskim Ostrvima 1994. godine.

Abasova pozicija u APIK-u navodi na pitanje o potencijalnom sukobu interesa, komentarišu strani mediji.

Prema međunarodnim propisima, firme poput panamske agencije "Mosak Fonseka", između ostalog moraju da provere da li su klijenti članovi porodice državnih zvaničnika. One moraju pomno da posmatraju takve osobe kako bi se izbeglo pranje novca, utaja poreza i korupcija.

Analiza dokumenata procurelih iz firme "Mosak Fonseka" pokazuje da je Tarik jedna od takvih osoba i da je netačno zaključeno da on nije sin Mahmuda Abasa.

Časopis Forin polisi je u junu 2012. godine objavio priču o imovini braće Abas, Tarikovoj i njegovog starijeg brata Jasera i povezao njihov finansijski uspeh s političkom pozicijom njihovog oca.

Advokat kompanije APIK Kerem Šehade izjavio je za izraelski list Haarec da je APIK javno registrovana kompanija u Palestini, čije su akcije na berzi. Ona je pod nadzorom revizorsko-konsultantske firme "Dilojt", transparentna je i detalji poslovanja se objavljuju u godišnjem izveštaju na njenom veb-sajtu.

Operacije APIK-a nadgleda Ministarstvo za trgovinu i Uprava za palestinsko kapitalno tržište.

Drugi izvor je rekao Haarecu da je Tarik Abas bio zaposlen u APIK-u i primao platu pre nego što je njegov otac postao predsednik i, koliko je poznato, on nije umešan u investicioni fond ili Palestinsku upravu. 

Kancelarija Mahmuda Abasa nije odgovorila na molbu izraelskog lista da komentariše te izveštaje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво