Junker: Veze sa Ukrajinom će jačati, uprkos rezultatima referenduma u Holandiji

Evropska komisija će nastaviti da dela na što snažnijim odnosima Evropske unije i Ukrajine, iako su se juče na referendumu Holanđani izjasnili protiv sporazuma o slobodnoj trgovini s Kijevom, rekao je portparol Evropske komisije Margaritis Šinas. Zapadni mediji ocenjuju da je to pokazatelj odbojnosti unutar EU prema proširivanju i posebno otvaranju vrata za ulazak Ukrajine u članstvo.

Šinas je rekao da predsednik Komisije Žan-Klod Junker "žali" zbog odluke Holanđana.

Portparol Komisije je ipak naglasio da je sad na holandskoj vladi da izvuče zaključke iz referenduma koji nema zakonsku snagu.

Junker je uoči referenduma u Holandiji upozorio da bi odbacivanje sporazuma s Kijevom moglo izazvati "kontinentalnu krizu".

U prvim osvrtima medija u EU procenjuje se da je to pokazatelj odbojnosti unutar EU prema proširivanju i posebno otvaranju vrata za ulazak Ukrajine u članstvo.

Glavni zaključak je i da ishod referenduma u Holandiji postavlja nove izazove oko jedinstvenog delovanja članica Unije, imajući u vidu izbegličku krizu, terorističke atentate, politiku prema Rusiji, ekonomsko-finansijske nevolje i predstojeći referendum u Velikoj Britaniji oko ostanka u članstvu Unije.

Britanski list Fajnenšel tajms smatra da odbacivanje sporazuma s Ukrajinom predstavlja "udarac jedinstvu EU u odnosu prema Rusiji i jača kampanju za izlazak Velike Britanije iz Unije".

Francuski dnevnik Figaro ističe da se to "uklapa u kontinentalni vrtlog pesimizma, sumnje biračkog tela, neizvesnost oko britanskog referenduma i političku nemoć Evrope" i podseća da su Holanđani, kao i Francuzi, 2005. godine na referendumu odbacili predlog ustava EU.

List Mond navodi da će "glasanje Holanđana oslabiti spoljnu politiku EU prema Rusiji, koja se protivi sporazumu Kijeva i Brisela, a mnogi komentatori to smatraju simboličnom pobedom Vladimira Putina".

Mond, isto kao i drugi listovi, povodom stava Holanđana, iako je izlaznost bila mala, ukazuje na problem "pomanjkanja demokratije" u odlučivanju unutar EU i navodi mišljenje "evropskih diplomata da to pokazuje koliko je nezadovoljstvo veliko i koliko Evropska unija više ne uliva poverenje".

"Činjenica je da teroristički atentati i izbeglička kriza, što je iznelo na videlo duboke podele, daje sliku Unije čija je politička izgradnja u kvaru i koja je nesposobna da zajamči bezbednost i ekonomski boljitak svojim građanima", navodi Mond.

Nemački radio Dojčland funk prenosi izjavu Manfreda Vebera, vođe Evropske narodne partije, koja okuplja stranke desno od centra u EU, i saradnika nemačke kancelarke Angele Merkel, da je referendum "veliki poraz" za holandsku vladu, koji mora ozbiljno da se razmotri.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво