Hamas preti Izraelu zbog blokade isporuke cementa Gazi

Tel Aviv je ove nedelje odlučio da zaustavi isporuku cementa pojasu Gaze, optuživši palestinskog zvaničnika Imada el Baza da se taj građevinski materijal namenjen obnovi usmerava u izgradnju tunela, kojim se militanti ubacuju u Izrael da izvedu napade.

Zvaničnik Hamasa, pokreta koji vlada pojasom Gaze, odbacio je te navode i upozorio da Izrael rizikuje da izazove "eksploziju", prenose izraelski mediji izveštaj AFP-a.

Izrael je u ponedeljak istakao da je cement namenjen obnovi razrušenih građevina i da se zabrana odnosi samo na privatne isporuke, a ne na cement koji stiže iz Katara i međunarodnih organizacija poput UN.

"Mi se ne mešamo u taj mehanizam", rekao je Baz, zamenik direktora Ministarstva ekonomije u Gazi za AFP, aludirajući ma mehanizam rekonstrukcije, kome su posredovale UN.

Baz je naglasio da Izrael nadgleda isporuku cementa preko kamera, upozorivši da će "zaustavljanje točkova" rekonstrukcije imati teške posledice.

"Ako Izrael nastavi da sprečava isporuku cementa Gazi situacija će eksplodirati u lice okupatoru i on će snositi odgovornost", rekao je zvaničnik Hamasa.

Više od 1,2 miliona tona građevinskog materijala je ušlo u Gazu od uspostavljanja pomenutog mehanizma 2014.

U leto te godine Izrael je ratovao protiv Hamasa 50 dana. Više od 2.200 Palestinaca, većinom civila, poginulo je u tom ratu, dok je na izraelskoj strani ubijeno 72 ljudi, najviše vojnika.

U Gazi je uništeno oko 17.000 domova, a 30.000 je delimično oštećeno i procenjeno je da će obnova stajati 7,8 milijardi dolara.

Izrael je ranije nastojao da ograniči ili sasvim zabrani isporuku cementa u Gazu, tvrdeći da ga hamasovci koriste za izgradnju tunela, kojim se militanti ubacuju u Izrael da izvedu napade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи