"Panamski papiri" pod lupom ruskog tužilaštva

Državno tužilaštvo Rusije proveriće podatke medija o Rusima koji imaju kompanije i račune u ofšor kompanijama, saoštio je zamenik ruskog tužilaštva Aleksandar Kurenoj.

"Tužilaštvo će proveriti informaciju koju su objavili strani i domaći mediji o nizu fizičkih i pravnih lica koji navodno imaju ofšor kompanije i račune", rekao je Kurenoj.

Po njegovim rečima, glavni cilj provere je da li su "delovanja građana pomenutih u tim materijalima u skladu s normama ruskog zakonodavstva, osnovama međunarodnog prava i obavezama pred međunarodnom zajednicom i borbom protiv korupcije i pranja novca".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je izjavio da je predsednik Vladimir Putin "glavna meta" objavljene analize procurelih dokumenata o ofšor računima i malverzacijama, ali da nije umešen ni u kakve prekršaje.

Peskov je dodao da je cilj objavljivanja tih analiza da se utiče na stabilnost Rusije i na parlamentarne izbore predviđene za septembar.

Danas je rekao da ne planira da se obrati sudu zbog pisanja medija o tome da je njegova supruga Tatjana Navka osnovala ofšor kompaniju, jer ne želi da gubi vreme na to.

Britanski list Gardijan je ranije objavio dokumenta, prvu stranu njenog pasoša i potvrdu o računima za komunalije u njenom stanu u Moskvi, koja je Navka navodno koristila za osnivanje ofšor kompanije.

Peskov je odbio da kaže i da li će biti pokrenute istrage protiv zvaničnika pomenutih u "Panamskim dokumentima".

Ponovio je da Vladimir Putin nema nikakve veze s ofšor kompanijama čiji je vlasnik navodno njegov blizak prijatelj, muzičar Sergej Roldugin.

Peskov je rekao da je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara namerno interpretirao procurela dokumenta iz panamske advokatske firme tako da bi izneo, kako je kazao, neosnovanu tvrdnju da je ofšor imovina čeliste Roldugina povezana s Putinom.

"Nema ni reči o predsedniku Putinu u tim dokumentima", izjavio je Peskov za AP, odbacivši navodnu vezu ruskih vlasnika ofšor kompanija i Putina kao "proizvod mašte".

Skandal oko "panamskih dokumenata" je, prema njegovim rečima, dokazao da je Putin bio u pravu kada je pozvao ruske biznismene da povuku svoju imovinu iz inostranstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво