U Kini cenzurisane vesti o "panamskim dokumentima"

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je kao "neosnovane" navode iz "Panamskih papira" o tome da su rođaci predsednika Si Đinpinga i drugih aktuelnih i penzionisanih kineskih političara vlasnici ofšor-kompanija. Kineski korisnici interneta ne mogu da pretražuju vesti o svetskom poreskom skandalu "panamski papiri" zbog cenzure kineskih vlasti.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei izjavio je da neće dalje diskutovati o tim izveštajima i odbio je da odgovori da li će pojedinci pomenuti u dokumentima biti ispitani.

"Nemam komentar na te neosnovane optužbe", izjavio je Hong novinarima na redovnoj konferenciji za novinare.

Novinski članci i informacije na sajtovima i društvenim mrežama na temu "panamski papiri" danas se ne mogu otvoriti u Kini.

Na kineskom internetu se jedino mogu naći informacije koje se ne odnose na Kinu, kao na primer pretraga o fudbaleru Lionelu Mesiju koji je, prema dokumentima iz Paname, zajedno sa ocem optužen da poseduje ofšor-kompaniju.

Kineski tabloid Global tajms objavio je tekst u kojem se navodi da iza dokumenata "stoji neidentifikovana moćna sila" i dodaje da su to "napisali protivnici sa Zapada, posebno protivnici ruskog predsednika Vladimira Putina", koji se pominje u "panamskim papirima".

Mnogi politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalaze se spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme "Mosak Fonseka" sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво