Dve banke demantuju da su koristile "poreske oaze"

Svetske banke "Kredi Suis" i HSBC, odbacile su navode da aktivno koriste "ofšor" strukture kako bi klijentima pomogle u utaji poreza.

Dve banke demantuju da koriste takozvane "poreske oaze" dan nakon što su iz panamske advokatske firme specijalizovane za otvaranje ofšor-kompanija procurela dokumenta koja pokazuju da su globalne banke obilno koristile takve kompanije u korist svojih kijenata.

"Mi kao kompanija i kao banka ohrabrujemo korišćenje takvih struktura samo u legitimne ekonomske svrhe", rekao je direktor švajcarske banke "Kredi Suis" Tidžan Tijam, a prenosi Rojters.

Istovremeno, multinacionalna banka sa sedištem u Londonu HSBC saopštila je da se dokumenta koja su procurela odnose na period koji prethodi temeljnoj reformi poslovnog modela koju je ta banka sprovela.

"Te tvrdnje se u nekim slučajevima odnose i na period od pre 20 godina, dok smo u međuvremenu mi u proteklih par godina sproveli značajne reforme", izjavio je portparol predstavništva HSBC u Hongkongu Garet Hjuit.

HSBC i "Kred Suis" navedene su među bankama koje su pomogle u uspostavljanju složenih struktura koje otežavaju poreskim vlastima i istražiteljima da uđu u trag novcu koji se prenosi sa lokacije na lokaciju.

Panamsko pravosuđe otvoriće istragu o svetskom poreskom skandalu "panamskih dokumenata" koji uključuje političke lidere i poznate ličnosti iz sveta ekonomije i sporta, saopštile su panamske vlasti.

"Činjenice opisane u domaćim i stranim medijima pod nazivom 'panamski dokumenti' biće predmet istrage", navodi se u saopštenju.

Juče je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko advokatske firme "Mosak Fonseka" koja objavljivanje "panamskih papira" naziva "zločinom" i "napadom" na Panamu.

"Panamski papiri" pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor-kompanija preko firme "Mosak Fonseka", a velika većina ih je osnovana od 1990-ih, navodi na svom sajtu Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara od 100 dnevnih listova, koji je sproveo istragu.

Istraga se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korisschene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oruzzjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво