Afera "Panamski papiri": Više od 140 državnika umešano

Afera "Panamski papiri" žestoko je uzburkala svetsku javnost zbog pranja novca nekih od najvećih imena svetskog sporta i biznisa, ali i politike. U skandalu se spominju imena više od 140 političara i zvaničnika.

"Panamski papiri" su, kako navodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, slučaj jednog od najvećeg curenja informacija u istoriji.

U navedenom tekstu Konzorcijuma posebno je apostrofirano kako je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin kroz banke i pojedine kompanije oprao oko dve milijarde dolara.

Kabinet britanskog premijera Dejvida Kamerona, čiji se pokojni otac pominje u slučaju "Panamskih papira", nije želeo da komentariše curenje dokumenata o utaji poreza, ali je zatražio kopije podataka o svim klijentima tog slučaja.

Rojters konstatuje da bi slučaj "Panamskih papira" mogao da bude i velike sramota premijera Kamerona, koji se, kako se navodi, često pozivao na borbu protiv utaje poreza i izbegavanja plaćanja ove obaveze.

Otac aktuelnog britanskog premijera Ijan Kameron pominje se u više dokumenata, a pominju se i neki članovi njegove Konzervativne partija u gornjem domu parlamenta, bivši poslanici i donatori. 

Dosijei sadrže nove detalje o velikim aferama – engleskoj najozloglašenijoj pljački zlata, koja je zapravo pranje novca u Brazilu od strane političara, kao i navode o podmićivanju čelnika Fife, koja upravlja svetskim fudbalom.

U aferi se spominju detalji sakrivenih finansijskih dogovora 128 političara i zvaničnika širom sveta, što pokazuje kako globalna industrija advokatskih kompanija i velikih banaka prodaje finansijske tajne kriminalcima i trgovcima drogom, isto kao i milijarderi, poznate ličnosti i sportske zvezde.

Od istaknutih političara koji su kontrolisali ofšor-kompanije navedena su imena premijera Islanda i Pakistana, kralja Saudijske Arabije, kao i deca predsednika Azerbejdžana.

"Nikad nisam skrivao svoju imovinu", tvrdi islandski premijer Sigmundur Dvid Gunalugson, osumnjičen da je sakrio milione dolara na Britanskim Devičanskim Ostrvima, prenosi AFP. 

Takođe, spominju se još 33 osobe i kompanije koje je vlada SAD stavila na crnu listu zbog postojanja dokaza da su poslovali sa meksičkim dilerima droge, terorističkim organizacijama poput Hezbolaha ili država Severne Koreje i Irana.

Takođe, spominju se i predsednik Argentine, bivši premijeri Gruzije, Iraka, Jordana i Katara, kao i aktuelni predsednik Ukrajine.  

Procurili podaci iz panamske advokatske firme "Mosak Fonseka" pokrivaju skoro 40 godina, od kasnih sedamdesetih do kraja 2015. godine i obuhvataju podatke o 214.000 ofšor-kompanija povezanih sa ljudima u 200 zemalja i terotirija.

Među podacima su mejlovi, finansijske tabele, pasoši i kompanijski zapisi koji pokazuju kako su posrednici navedene advokatske kompanije sebe i svoje klijente štitili od prikrivanje sumnjivih transakcija. Oni su sarađivali i sa čelnicima u istraživačkim vodama na uništavanju kompromitujućih dokumenata.

Čelnik "Alitalije" jedan od klijenata 

Među klijentima je i 1.000 italijanskih klijenata, među kojima i predsedavajući nacionalne avio-kompanije "Alitalija" Luka Kordero di Montecemolo, kao i više od 150 kompanija i pojedinaca iz Slovenije.

Kako prenosi italijanski časopis Espreso, takozvana "panamska dokumenta" sadrže više ugovora iz 2007. godine u kojima je Montecemolo naveden kao šef kompanije "Lenvil" sa sedištem u Panami.

Dodaje se da je Montecemolo u to vreme bio predsedavajući kompanije "Fijat" i izvršni direktor "Ferarija".

Espreso prenosi da se u dokumentima, objavljnim na osnovu dosijea koji su procurili iz panamske firme "Mosak Fonseka", pominju i italijanske banke Unikredit i Ubi banka.

Unikredit je koristio panamsku firmu "Mosak Fonseka" za upravljanje 80 ofšor-kompanija, ali se dodaje da se banka distancirala 2010. godine.

Ubi banka je, prema dokumentima, povezana sa oko 40 ofšor-kompanija registrovanim u Panami i na Sejšlima.

Slovenački list Delo piše da je, prema dokumentima koja su do sada analizirana, najmanje 78 slovenačkih kompanija i 74 Slovanaca navodno povezano s kompanijama osnovanim preko firme "Mosak Fonseka".

Među njima je firma "UPC konsalting grup", koja je pomogla Slovencima i državljanima drugih država da registruju najmanje 17 kompanija u zemljama koje se smatraju poreskim rajevima.

"Panamski papiri" otkrivaju kako su neke od najvećih banaka učestvovale u formiranju ofšor-kompanija na Devičanskim ostrvima, Panami i ostalim rajevima za kompanije tog tipa.

Afera pokazuje više od 15.600 papira kompanija koje su banke ispisivale za klijente koji su želila da njihove finansije ostanu "ispod tezge", a među njima su i stotine dokumenata izdatih od strane međunarodnih bankarskih giganata poput UBS i HSBC.

Novinari Međunarodnog konzorcijuma najveći deo informacija otkrili su tokom protekle četiri godine.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи