Raste broj žrtava napada u Pakistanu, meta hrišćani

Prema poslednjem bilansu, najmanje 72 osobe su poginule, a 200 je ranjeno u napadu bombaša samoubice na parkingu ispred prepunog parka u gradu Lahoreu na istoku Pakistana, gde su hrišćani slavili Uskrs. Teroristička grupa koja je izvela napad potvdila je da su meta bili hrišćani. Zvaničnici iz Srbije uputili su telegrame saučešća pakistanskim kolegama.

"Hrišćani su bili meta našeg napada u Lahoreu," rekao je AFP-u Ehansulah Ehsa, predstavnik frakcije pakistanskih talibana Džamat ul Ahrar sa nepoznate lokacije.

On je rekao da će njegova teroristička grupa izvesti još takvih napada zapretivši da će meta pored vladinih i vojnh ciljeva bit i škole i i koledži.

Policijski zvaničnik Hajder Ašraf je prethodno rekao se pretpostavlja da napadači nisu ciljali konkretno na hrišćane jer su poginuli većinom muslimani, napomenuvši da "svi idu u taj park."

Među poginulima i ranjenima ima mnogo žena i dece.

Policijski zvaničnik Hajder Ašraf je danas izjavio da je u napadu poginulo 72 ljudi među kojima najmanje osmoro dece, dok je portparolka spasilačkog tima Deba Šahbaz rekla da je među poginulima 29 dece.

Generalni sekretar Ban Kimun osudio je juče napad nazvavši ga "zastrašujućim" aktom terorizma.

"Generalni sekretar snažno osuđuje samoubilački napadn u parku u Lahoreu," navedeno je u saopštenju UN.

Eksplozija se dogodila ispred izlazne kapije parka nekoliko metara od dečjih ljuljaški.

Mogerini: Saučešće i podrška u borbi protiv terorizma

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izrazila je saučešće pakistanskom narodu i vladi posle terorističkog napada, potvrdivši istovremeno podršku EU u borbi protiv terorizma.

"U napadu u centru pakistanskog grada Lahore stradale su brojne porodice, mnoge od njih hrišćanske, uzimajući danak među ženama i decom", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Službe za spoljne poslove.

"Izražavam saučešće narodu i vladi Pakistana i potvrđujem punu podršku Evropske unije u borbi protiv terorizma i promovisanju zajedničkihg vrednosti slobode, mira i različitosti", poručila je Mogerini.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво