Avioni Su-34 povlače se iz Sirije, Moskva najavljuje nove udare na položaje džihadista

Ruski avioni nastaviće udare na "terorističke ciljeve" u Siriji, uprkos povlačenju najvećeg dela ruskog vojnog kontingenta, kaže zamenik ruskog ministra odbrane Nikolaj Pankov. Prva grupa ruskih vojnih aviona napustila je vazduhoplovnu bazu u Siriji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Na jugozapadu Rusije organizovan svečani doček za prvu grupu pristiglih bombardera Su-34 i transportnih aviona Tu-154. Sirijska armija je objavila da će nastaviti da se bori protiv Islamske države, Nusra fronta i "drugih sa njima povezanih terorističkih grupa".

"Suviše je rano da se govori o pobedi nad teroristima. Ruska avijacija ima zadatak da nastavi udare na terorističke ciljeve", rekao je Nikolaj Pankov u ruskoj vojnoj bazi Hmeimim, na jugoistoku Sirije.

Pankov je rekao da su neki pozitivni rezultati postignuti i da su se pojavile šanse da se okonča dugogodišnji sukob i nasilje, prenosi ruska agencija Tas.

Nikolaj Pankov je govorio na ceremoniji kojom se obeležava ostvarenje zadataka ruske vojske u Siriji. Ceremoniji je prisustvovao i načelnik generalštaba sirijske vojske Ali Abdula Ajub.

Pankov je rekao da Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu visoko cene borbene operacije ruskih vazdušnih snaga u Siriji.

Ruska državna televizija objavila je ranije danas snimke na kojima se vidi osoblje u ruskoj bazi u Siriji kako utovaruje vojnu opremu u transportne avione za povratak u Rusiju, prenosi Rojters.

Snimke je objavila televizijska stanica Rusija 24, a na njima se vidi osoblje u bazi Hmeimim, u pokrajini Latakija, kako unosi opremu u avione tipa "iljušin IL-76".

Prethodno je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je Rusija započela povlačenje svoje vojne opreme iz Sirije, to jest iz baze Hmeimim.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da je ruski predsednik Vladimir Putin lično doneo odluku o povlačenju ruskih snaga iz Sirije i da o tome nije bilo razgovora sa stranim kolegama.

"To je odluka ruskog predsednika i glavnokomandujućeg zasnovana na podacima o rezultatima akcija ruskog kontingenta u Siriji", rekao je Peskov, prenosi Tas.

Dodaje da je Putin zaključio da su ključni zadaci uglavnom ispunjeni.

Peskov kaže i da rusko osoblje ostaje u dve baze u Siriji – Hmeimimu i Tartusu.

"Te baze ostaju i one naravno ne mogu da funkcionišu bez osoblja", rekao je Peskov novinarima. 

Svečani doček za pristigle avione

U skladu sa naređenjem koje je sinoć izdao ruski predsednik Vladimir Putin, prva grupa bombardera Su-34 i transportnih aviona Tu-154 sa tehničarima i vojnim materijalom stigla je u Rusiju iz ruske vojne baze Hmeimim.

Avioni su sleteli u vojnu bazu blizu Voronježa na jugozapadu Rusije, gde je organizovana svečana ceremonija, a pre sletanja nisko su leteli iznad mase koja se okupila da ih dočeka.

Pilote je dočekalo više stotina ljudi koji su nosili ruske zastave, bukete cveća i balone kao i visokorangirani predstavnici ruske vojske, među kojima i komandant ruskih vazduhoplovnih snaga general Viktor Bondarev.

"Čestitam vam na obavljenoj misiji. Još jednom ste dokazali celom svetu da je obuka naših pilota na najvišem nivou", rekao je general i dodao da tokom operacije u Siriji nije bilo nijednog bombardovanja koje nije pogodilo svoj cilj.

General Bondarev je rekao da je međunarodni terorizam pretrpeo znatne gubitke zahvaljujući ruskoj vojsci. Ocenio je da u Siriji ostaje dovoljno vladinih ili stranih snaga posle povlačenja velikog ruskog kontingenta da bi se osigurao poraz "terorističkih bandi".

U međuvremenu, sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su ruski helikopteri bombardovali pozicije džihadista oko drevnog grada Palmire, dok Rusko ministarstvo odbrane navodi da nikakvih napada nije bilo. 

Vladimir Putin naložio je juče početak povlačenja većeg dela ruskih snaga iz Sirije, saopštivši da je vojna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve.

Putin je istakao da Rusija treba da intenzivira ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji.

Sirijska armija objavila je da će nastaviti da se bori protiv Islamske države, Nusra fronta i "drugih sa njima povezanih terorističkih grupa".

Sirijske oružane snage će se boriti sa istom odlučnošću kao i ranije u saradnji sa "prijateljima i saveznicima", sve dok bezbednost i stabilnost ne budu uspostavljene "na svakom delu teritorije", ističe se u saopštenju vojne komande, preneo je Rojters.

Sirijska armija je ocenila da je odluka o smanjenju ruskog vojnog prisustva bio prirodan korak i da ju je zajednički donelo vojno rukovodstvo obe zemlje "posle obustave borbenih operacija na pojedinim frontovima" u Siriji.

SB UN i Iran pozdravljaju povlačenje ruskih snaga iz Sirije

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozdravio je odluku Rusije da počne sa povlačenjem snaga iz Sirije kao pozitivan korak, dok je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif ocenio odluku Moskve kao pozitivan znak kad je reč o održavanju primirja u Siriji.

SB UN raspravljao je juče o iznenadnoj objavi Rusije na sastanku iza zatvorenih vrata, na kojem je izaslanik svetske organizacije Stafan de Mistura podneo članovima tog tela izveštaj o novoj rundi mirovnih pregovora koja je počela u Ženevi.

"Odluka koju je ruski predsednik objavio jeste pozitivan korak", rekao je ambasador Angole Ismael Gaspar Martins, čija zemlja ovog meseca predsedava SB UN, prenosi AFP.

Martins je dodao da ambasadori SB UN shvataju da će se ruske snage iz Sirije povlačiti "polako ali sigurno" i da će intenzitet vazdušnih udara za to vreme biti smanjen.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin izjavio je posle sastanka da su svi elementi sirijskog mirovnog procesa konačno na mestu, uključujući prestanak neprijateljstava, dostavljanje humanitarne pomoći i pregovore.

Čurkin je dodao da su neki članovi SB UN shvatili da ruska odluka o povlačenju pokazuje duboku posvećenost Moskve političkom procesu u cilju okončanja rata u Siriji.

Portparolka EK Ketrin Rej je na pitanje novinara da prokomentariše iznenadnu odluku Moskve, rekla da je svaki korak koji pomaže da se dođe do deeskalacije nasilja u Siriji i produži prekid neprijateljstava veoma važan za čitav mirovni proces, prenosi Rojters

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво