Putin: Postignut cilj, počinje povlačenje iz Sirije

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je početak povlačenja većeg dela ruskih snaga iz Sirije, naglasivši da je vojna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve. Bašar el Asad rekao Putinu da je spreman za početak političkog procesa u Siriji.

Na sastanku sa ministrima odbrane i spoljnih poslova u Kremlju, Putin je precizirao da povlačenje treba da počne od sutra, prenosi Rojters.

"Smatram da je zadatak koji je postavljen Ministarstvu odbrane i oružanim snagama u celini ispunjen, zbog toga naređujem ministru odbrane da od sutra počne povlačenje glavnog dela naše vojne grupacije iz Sirije", rekao je Putin na sastanku sa šefovima ministarstava odbrane i spoljnih poslova Rusije. 

Putin se nada da će odluka u vezi s povlačenjem ruske vojne grupacije iz Sirije poslužiti kao dobar signal za sve strane u sukobu i da će doprineti mirnom rešavanju krize, piše Sputnjik.

"Nadam se da će današnja odluka biti dobar signal za sve sukobljene strane, nadam se da će to znatno podići poverenje svih učesnika u procesu... i da će doprineti rešavanju sirijskog pitanja mirnim sredstvima", rekao je Putin na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Putin je dodao da su zadaci koji su postavljeni pred Ministarstvo odbrane ispunjeni.

"I zaista, efikasan rad naše vojske stvorio je uslove za početak mirovnog procesa. Smatram da je zadatak postavljen pred Ministarstvo odbrane i ruske oružane snage u Siriji u celini ispunjen. Uz učešće ruske vojske, uz učešće ruske vojne grupacije sirijska vojska i patriotske snage u Siriji uspele su da znatno promene situaciju u borbi protiv međunarodnog terorizma", rekao je Putin.

Naložio je Sergeju Lavrovu da intenzivira učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa u Siriji.

"Tražim od ruskog Ministarstva spoljnih poslova da intenzivira učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa kako bi se rešila situacija u Siriji", rekao je Putin.

Rusija će zadržati centar za kontrolu letenja na sirijskoj teritoriji kako bi pratila sprovođenje primirja, saopšteno je iz Kremlja.

Putin je naveo da će i ruski vojnici koji ostanu u Siriji biti angažovani na praćenju primirja, a ruske baze u Tartusu i Hmeimimu u Siriji će nastaviti da rade rutinski, rekao je Putin.

"Naša mornarička baza u Tartusu i vazdušna baza na aerodromu Hmeimim delovaće u rutinskom režimu. One treba da budu zaštićenje sa kopna, mora i iz vazduha", zaključio je ruski predsednik.

Iz Bele kuće je saopšteno da nisu obavešteni o povlačenju ruskih trupa, dok Kremlj tvrdi da je Putin o akciji obavestio Obamu. 

Sirijski predsednik Bašar el Asad rekao je Putinu da je spreman za početak političkog procesa u toj zemlji, saopšteno je iz Kremlja.

Asad je dodao da će Rusija smanjiti svoje prisustvo na nivo koji je u skladu sa situacijom na terenu i nastavkom prekida neprijateljstava, ali da neće potpuno napustiti Siriju. 

Putin i Asad su, u telefonskom razgovoru, izrazili nadu da će razgovori predstavnika sirijskih vlasti i opozicije u Ženevi izroditi konkretne rezultate, prenela je agencija Tas.

Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da mirovni pregovori o Siriji u Ženeve nisu jednostavni i da još ostaje da se vidi da li će sve strane sesti za pregovarački sto.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво