Maroko, stotine hiljada ljudi na protestu zbog Banove izjave

Na ulicama Rabata, glavnog grada Maroka, održan je veliki protest građana zbog nedavne izjave generalnog sekretara UN Ban Kimuna o Zapadnoj Sahari.

AP navodi da je na protestu bilo nekoliko stotina hiljada ljudi, istovremeno prenoseći da marokanske vlasti i mediji tvrde da je u maršu učestvovalo čak tri miliona ljudi.

Ban je prošle nedelje prilikom posete izbegličkim kampovima na jugu Alžira upotrebio reč "okupacija" govoreći o teritorijalnom statusu Zapadne Sahare.

Protest je usledio nakon što su vodeće marokanske političke stranke, sindikati i nevladine organizacije pozvale građane da izađu na ulice.

Ujedinjene nacije pokušavaju godinama da održe referendum o nezavisnosti te teritorije koju je Maroko anektirao posle povlačenja Španije 1975.

Umesto toga, Maroko predlaže širu autonomiju, navodi AP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво