Junker: EU i Turska dogovorile ključne tačke sporazuma

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je u noći između ponedeljka i utorka da su EU i Turska postigle dogovor o ključnim tačkama sporazuma o rešavanju izbegličke krize.

Evropska unija i Turska dogovorile su se o "širim principima plana" za ublažavanje migrantske krize - ali konačna odluka je odložena. Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk kaže da će ilegalni migranti koji stižu u Grčku biti vraćeni u Tursku.

Za svakog vraćenog migranta Turska želi da Evropska unija prihvati jednu sirijsku izbeglicu i ponudi veću finansijsku pomoć i napredak na polju turskih evrointegracija. Razgovori će biti nastavljeni naredne nedelje, pre samita zakazanog za 17. i 18. mart.

Lideri Unije su postigli napredak i Donald Tusk se nada da će konačni dogovor biti postignut narednih sedmica.

"Želeo bih da kažem da su se lideri saglasili o okončanju ilegalnog priliva migranata duž zapadnobalkanske rute. To će biti okončano", kaže Tusk.

Postignuti napredak, sa kasno sinoć završenih razgovora u Briselu, šalje jasnu poruku da su dani ilegalnih migracija u Evropi okončani.

"Više neće biti podsticaja Sirijcima da plaćaju kriminalcima za krijumčarenje Egejskim morem. Time izbeglice neće biti samo vraćene nazad u Tursku već će se naći i na dnu liste za preseljenje", kaže predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Lideri Unije su podržali načelni dogovor koji uključuje povratak svih novih ilegalnih migranata koji prelaze iz Turske na grčka ostrva a troškove će snositi Evropska unija. Premeštaj jedne sirijske izbeglice iz Turske u Uniju za svakog Sirijca koga Turska primi iz Grčke.

"Predlog koji je iznela turska strana predstavlja napredak, a ako bude realizovan, prekinuće se ovaj začarani krug ilegalnog ulaska čamcima. Kao rezultat ljudima se daje pravo da ostanu u Evropi. Dosadašnji model moraćemo da promenimo kako bismo imali uređenu migraciju", kaže nemačka kancelarka Angela Merkel.

Turska je zatražila viznu liberalizaciju za svoje državljane koji putuju u Evropu, uz želju da se ukine vizni režim do juna ove godine i brže otvaranje novih pegovarčakih poglavlja sa Unijom.

Mediji javljaju da je među zahtevima i ubrzana isplata obećane pomoći od tri milijarde evra i donošenja odluke o dodatnoj pomoći Turskoj kako bi se izborila sa migrantskom krizom čime bi se pomoć poveća na šest milijardi evra. Premijer Turske Ahmet Davutoglu to demantuje.

"Nije tačno da je Turska je tokom samita zatražila veću pomoć - nismo zahtevali bilo kakav novac od bilo koga. Turska troši novac iz svog nacionalnog budžeta za izbeglice. Želim da jasno kažem da mi tražimo pravednu raspodelu tereta zbrinjavanja sirijskih izbeglica", ističe Davutoglu.

Mađarska je najavila da će uložiti veto na plan Evropske unije da se izbeglice sa Bliskog istoka - iz Turske direktno relociraju u zemlje Unije.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво