Читај ми!

Fajnenšel tajms: Dogovor EU–Turska blizu, sve osim Sirijaca vraća Ankari?

EU je blizu prelomnog dogovora s Ankarom po kojem će svi migranti koji nisu iz Sirije, a stignu do grčkih ostrva, biti vraćeni u Tursku, piše Fajnenšel tajms, dok grčka agencija ANA tvrdi da je Turska već pristala da prihvati povratak ekonomskih migranata.

Grčka agencija se poziva na izvore EU koji su joj rekli da će ovakva odluka Ankare biti uključena u izjavu sa samita EU–Turska, koji se u ponedeljak održava u Briselu.

Isti izvori tvrde da Turska ipak neće prihvatati povratak izbeglica iz ratnih zona. Fajnenšel tajms ne pominje taj detalj, već navodi da bi prelomni dogovor EU i Turske predstavljao ključni korak u sve čvršćem zauzimanju pozicije evropskog bloka prema prilivu ljudi na svoju teritoriju.

"Nakon nedelja diplomatskog pritiska iz Berlina i Brisela, turski premijer Ahmet Davutoglu je nezvanično signalizirao u jučerašnjim pregovorima da će Ankara prihvatiti sistematski povratak svih koji nisu Sirijci i pojačati akcije protiv krijumčara", piše britanski list i dodaje da bi dogovor, "iako privremen i teško primenjiv, predstavljao dugo očekivanu prekretnicu u evropskoj migracionoj krizi".

Fajnenšel tajms prenosi i izjavu dvoje diplomata upoznatih sa jučerašnjim pregovorima da je Turska takođe pristala da prihvati sve migrante spasene u međunarodnim vodama u okviru misije NATO-a.

Finalizovanje dogovora u vezi sa izbeglicama trebalo bi da bude obavljeno u nedelju tokom bilateralnog susreta nemačke kancelarke Angele Merkel i turskog premijera Davutoglua, a pojedine diplomate očekuju da će Turska zauzvrat tražiti ubrzanu proceduru izdavanja viza Evropske unije Turcima, navodi se u tekstu Fajnenšel tajmsa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво