Bi-Bi-Si kriv za prikrivanje silovanja

Bi-Bi-Si je proglašen je krivim za nemar i prikrivanje višestrukih silovanja koja je počinio slavni voditelj Džimi Savil. On je tokom 40-godišnje karijere napastvovao više stotina dečaka i devojčica, a Bi-Bi-Si je neprekidno ignorisao žalbe žrtava, zaključeno je u izveštaju predstavljenom upravi britanskog javnog servisa, koju je vodila nekadašnja sudija apelacionog suda Dženet Smit.

Džimi Savil je bio legenda Bi-Bi-Si-ja. Vodio je Top of The Pops u zlatnim šezdesetim i sedamdesetim, zatim i brojne gledane emisije.

 

Tek posle njegove smrti pre pet godina u javnost su dospele žalbe stotina tadašnjih dečaka i devojčica o seksualnom zlostavljanju tokom kontakata sa Savilom. Bi-Bi-Si je bio prinuđen da pokrene istragu, i rezultati su upravo objavljeni.

"Savil je bio pretnja mladim ljudima, dečacima i devojčicama, a svoj položaj zvezde je koristio besramno. Najmlađa žrtva zlostavljanja imala je osam godina, a najmlađi silovani dečak svega deset. Praksa Bi-Bi-Si-ja da štiti svoje zvezde omogućila mu je da to radi decenijama", rekla je šef istražne komisije Dženet Smit.

Generalni direktor Bi-Bi-Si-ja Toni Hol rekao je u ime Bi-Bi-Si-ja da je ovo bilo krajnje pogrešno.

@Nije smelo da počne, a svakako je trebalo da bude zaustavljeno. Ovo je strašna mrlja na našoj instituciji, i duboko se izvinjavam zbog bola koji vam je nanet", naveo je Hol.

Da bude još strašnije, Savil se kasnije u karijeri prijavio za dobrotvorni rad po dečjim bolnicama i sirotištima, za šta je čak odlikovan a kraljica mu je uručila titulu viteza.

Sad se ispostavlja da je kontakte sa nezaštićenom decom koristio da nastavi zlostavljanja. Bi-Bi-Si obećava da niko više neće biti neodirljiv zbog slave u kući, i da se ovo nikad više neće ponoviti.

Moguće je da će ovaj zaključak komisije biti osnova za pokretanje pojedinačnih krivičnih prijava protiv Bi-Bi-Si-ja.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво