Читај ми!

Mogerini: Intervencija EU u Libiji samo uz poziv vlade

Islamska država može da bude efikasno poražena samo tako što će legitimna libijska vlada biti zadužena za sopstvenu bezbednost, smatra šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Evropa će intervenisati u ratom razorenoj Libiji protiv džihadista takozvane Islamske države samo ako dobije zvanični zahtev od međunarodno priznate libijske vlade, izjavila je Federika Mogerini.

"Islamska država može da bude efikasno poražena samo tako što će legitimna libijska vlada biti zadužena za sopstvenu bezbednost", rekla je Mogerinijeva u intervjuu za francuski list Žurnal di dimanš, a prenela je agencija AFP.

ID je poslednjih meseci počela da se širi u Libiji usled haosa koji vlada u toj zemlji otkad je 2011. svrgnut Muamer el Gadafi.

Kako napominje AFP, SAD u toj zemlji vrše vazdušne udare protiv džihadista, ali je svetska javnost reagovala sa zaprepašćenjem na vest da je u jednom takvom udaru u Sabrati u petak poginulo dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić, koji su bili oteti u novembru.

U Libiji postoje dve rivalske vlade od 2014, otkad su pobunjenici zauzeli prestonicu Tripoli i naterali međunarodno priznatu vladu da izbegne na istok zemlje.

Nakon višemesečnih pregovora u organizaciji Ujedinjenih nacija, dve strane su pristale da podrže vladu jedinstva, a juče je kandidat za premijera Fajez el Saradž predstavio svoj plan za novu vladu.

Mogerinijeva je navela da će sledećih nekoliko dana biti od ključne važnosti za Libiju uoči glasanja o poverenju vladi u parlamentu u utorak i izjavila da je Evropa spremna da pomogne sa obezbeđenjem i administracijom, ako to bude potrebno.

"Već mesecima podržavamo napore za uspostavljanje vlade nacionalnog jedinstva. Ako želimo da im pomognemo, treba da im verujemo, jer oni poznaju svoju zemlju bolje od nas", istakla je šefica evropske diplomatije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво