Читај ми!

Mogerini: Nema znakova novog hladnog rata sa Rusijom

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da nema znakova novog hladnog rata sa Rusijom, iako je ruski premijer Dmitrij Medvedev pre nekoliko dana upozorio na to. EU apeluje na Tursku da obustavi akcije u Siriji.

"Ne vidim atmosferu hladnog rata u poslednjim danima", rekla je Federika Mogerini novinarima pred početak sastanka šefova diplomatija država-članica EU.

Dmitrij Medvedev je na minhenskoj Bezbednosnoj konferenciji prošle nedelje rekao da su odnosi Rusije i Zapada "skliznuli u novi hladni rat".

Njegova izjava usledila je nakon što su se svetske sile postigle dogovor o obustavljanju neprijateoljstava u Siriji.

Mogerinijeva je ujedno pozvala sve strane koje su učestvovale u postizanju tog dogovar da ga se pridržavaju, prenosi Rojters.

Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus izjavio je, međutim, da Rusija igra drugačiju igru. "Alepo je lakmus-test za sve što se dešava u Siriji", rekao je Linkevičijus.

EU apeluje na Tursku da obustavi akcije u Siriji

Zvaničnici EU apelovali su na Tursku da obustavi svoje vojne akcije u Siriji nakon što su tokom vikenda turske snage granatirale pozicije kurdske milicije koju podržavju SAD.

Federika Mogerini je rekla da su samo pre nekoliko dana, svi, uključujući i Tursku sedeli zajedno za stolom diskutujući o koracima u cilju deeskalacije i prekida neprijateljstava.

Novi sukobi "očigledno nisu ono što očekujemo", rekla je Federika Mogerini, prenosi AP.

Bert Kenders šef diplomatije Holandije, predsedavajuće EU, rekao je da postoji  plan za obustavljanje neprijateljstava i da smatra da svi treba da ga se pridržavaju.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво