Mekejn: Dogovor o Siriji će samo podstaći rusku agresiju

Američki senator Džon Mekejn oštro je kritikovao dogovor o prekidu neprijateljstava u Siriji u roku od nedelju dana, koji je njegova vlada postigla sa Rusijom.

Mekejn je istakao da će dogovor samo podstaći "vojnu agresiju" zvanične Moskve.

"Budimo iskreni povodom toga šta znači taj sporazum - on dopušta nastavak napada na Alepo još jednu nedelju. On traži od opozicionih grupa da obustave borbe, ali dopušta Rusiji da nastavi da bombarduje teroriste, kako oni nazivaju sve redom, pa i civile", rekao je Mekejn, jedan od vodećih američkih Republikanaca i čelnik Komiteta Senata za oružane snage.

"Ako Rusija ili režim sirijskog predsednika Bašara Asada prekrše taj dogovor, kakve su posledice? Ne vidim da ih ima", rekao je Mekejn na Mihenskoj bezbednosnoj konferenciji, a prenela je agencija AFP.

Grupa za podršku Siriji, koju čini 17 zemalja na čelu sa Rusijom i SAD, postigla je u petak dogovor o "prekidu neprijateljstava" u Siriji u roku od nedelju dana i isporuci humanitarne pomoći opkoljenim sirijskim gradovima.

Kritičari tog sporazuma ističu da on ne obuhvata terorističke grupe kao što su takozvana Islamska država i ogranak Al Kaide - El Nusra, što daje prostora Rusiji da nastavi sa napadima za koje tvrdi da su usmereni protiv džihadista.

Mekejn ističe i da "nije slučajno" da je ruski predsednik Vladimir Putin izabrao baš ovaj trenutak za postizanje dogovora o Siriji.

"Taj film smo već gledali u Ukrajini: Rusija preduzme vojnu ofanzivu, ostvari novu realnost na terenu, služi se demantijima i isporukom humanitarne pomoći kao adutima u pregovaranju, postigne sporazum kako bi potvrdila činjenice na terenu i zatim odlučuje kad da ponovo pokrene borbe. To se zove diplomatija u službi vojne agresije, a daje rezultate jer mi to dopuštamo", istakao je Mekejn.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво